Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Křehké pomerančové sušenky
Slepované cukroví už asi neodmyslitelně patří k českým Vánocům. Tohle je naše letošní verze „lineckého“ a to hned ve dvojím provedení... A protože mezi úklidem, pečením, vařením nedělního oběda a sháněním dárků (To aby toho Ježíšek neměl moc.) a spoustou dalších předvánočních radostí už není moc času na zbyt, jdeme rovnou k věci, tedy k receptu :-)
Připravila a zapsala Eva, 18.12.2016
Suroviny a příprava
„Linecké“ bez lepku
- 100 g světlé pohankové mouky
- 100 g rýžové celozrnné mouky
- 100 g hladké kukuřičné mouky
- 2 lžíce tapiokové mouky (škrobu)
- 50 g mandlí
- ¼ lžičky soli
- 100 g rýžového/agáve sirupu
- 100 g másla
- Kůra z poloviny chemicky neošetřeného pomeranče
- Voda nebo pomerančová šťáva podle potřeby
Mandle nameleme/rozmixujeme na jemno. Do mísy sesypeme všechny suché ingredience a promícháme. Přidáme sirup, na kousky pokrájené máslo a rukama propracujeme. Podle potřeby přidáváme po troškách studenou vodu/šťávu z pomeranče, dokud se nám pod rukama nevytvoří vláčné a kompaktní těsto. To zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu, ale klidně i den, dva odpočinout v lednici. Před samotným pečením těsto znova pořádně propracujeme rukama. NEPANIKAŘTE, bude se ze začátku drolit, ale to je normální. Čím víc budeme těsto propracovávat, tím vláčnější se zase stane. A kdyby to přece jen pořád nebylo ono, stačí přidat maličko vody/šťávy z pomeranče a nebo zpracovávat těsto mokrýma rukama... Rozválíme na tloušťku 3 – 5 mm a vykrajujeme srdíčka, kolečka,... :-) Pečeme v předehřáté troubě (horkovzduch na 150°C a klasika bez větráku na 170°C) asi tak 10 – 15 minut, prostě dokud nezačnou sušenky ze spodu lehce zlátnout. Upečené sušenky přendáme z plechu na mřížku a necháme je vychladnout.
Takhle upečené sušenky můžeme poměrně dlouho skladovat a nebo je promazat třeba pomerančovou marmeládou a hned sníst :-) Při promazávání se mi osvědčilo udělat marmeládu o trošku řidší a nechat promazané sušenky alespoň den odležet před tím, než je někomu nabídnu. Všechny chutě se krásně propojí a marmeláda se lehoulince nasákne do sušenek, které tak zvláční... prostě lahoda :-)
Kešu „linecké“ bez lepku
- 100 g světlé pohankové mouky
- 100 g rýžové celozrnné mouky
- 100 g kukuřičné hladké mouky
- 2 lžíce tapiokové mouky (škrobu)
- ¼ lžičky soli
- Kůra z poloviny chemicky neošetřeného pomeranče
- 100 g rýžového/agáve sirupu
- 150g kešu oříšků natural (nepražené, nesolené...)
- Voda nebo pomerančová šťáva podle potřeby
Kešu oříšky opražíme, necháme vychladnout a rozmixujeme je na kešu máslo. Díky opražení to jde opravdu snadno. Z oříšků se tak stane úžasně voňavé kešu máslo, se kterým už dál pracujeme jako s klasickým kravským v předchozího receptu.
Rýžový sirup patří k těm méně sladkým, což mi v kombinaci s pomerančovou marmeládou připadá tak nějak akorát. Pokud máte ale rádi hodně sladké cukroví, vyměňte rýžový sirup za nějaký sladší, třeba agáve.
Krásné Vánoce :-)
Komentáře
Dotaz
05.12.2017, autor: DanielaDobrý den, Bylo by možné použít na oslazení med místo sirupu?
Odpověď:Dobrý den :-) odzkoušený ho nemám, ale nebála bych se toho. Řekla bych, že med bude lépe pojit těsto než sirup.