Karamelová krajka

Do začátku adventu sice ještě nějaký ten den zbývá, ale vzrušené debaty o cukroví už slyším ze všech stran :-) Tady je jedna taková malá inspirace pro milovníky slaného karamelu a koření :-) Nebojte, moc se u toho pečení nenadřete. Nejtěžší bude vydržet nesníst všechny karamelky na posezení :-)

Připravila a zapsala Eva, 16.11.2016


Suroviny a příprava

  • 80 g lískových oříšků/mandlí/kešu...
  • ¼ lžičky anýzu (celá semínka)
  • 4 lžíce kokosového oleje/másla
  • 40 g kokosového cukru
  • 3 lžíce rýžového sirupu/medu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička sušené pomerančové kůry
  • 40 g celozrnné rýžové mouky/pohankové mouky/špaldové mouky...

Oříšky opražíme, oloupeme co to jde a nameleme/rozmixujeme najemno. Anýz roztlučeme. Všechny ingredience, až na mouku, dáme do kastrůlku a za častého promíchávání zahříváme dokud směs nezačne bublat. Vaříme asi tak minutu, a pak sundáme z plotny. Přisypeme mouku a promícháme. Hmota je horká, ale zároveň rychle tuhne, takže svižně a za pomoci dvou lžiček děláme hromádky na plech vyložený pečícím papírem. (Jednou lžičkou nabereme, druhou seškrábneme.) Plech dáme do trouby předehřáté na 150°C horkovzduch/170°C klasika bez větráku a necháme ho tam 8 – 10 minut. Hromádky karamelové hmoty se za tu dobu roztečou a začnou „bublat“. Po 8 minutách v troubě jsou karamelky spíš žvýkací, po 10 krásně křupou. Každopádně je po vytažení necháme na plechu až do úplného vychladnutí, aby měly čas ztuhnout.

Jak už jsem se snažila naznačit v seznamu ingrediencí, tenhle recept je hodně variabilní. Lískové oříšky se dají vyměnit za jiné, méně nebo více výrazné ořechy a semínka, a to samé platí i o mouce, sirupu ... ale hrát se dá i s kořením... co třeba levandule, chilli nebo čerstvě namletý pepř :-) ?

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné