Hráškový krém

Venku se toho ještě moc nezelená, tak snad alespoň na talíři, tedy v misce :-) Slaďoučký hrášek, voňavá bazalka,... mňam a třeba už to jaro opravdu co nevidět přijde a s ním všechna ta zeleň...

Připravila a zapsala Eva, 23.02.2017


Suroviny a příprava

  • ½ kg brambor
  • 300 g - 400 g mraženého hrášku
  • ¾ l - 1 l vody
  • 2 lžíce bílé miso pasty
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžíce za studena lisovaného olivového oleje/pořádný plátek dobrého másla
  • Sůl
  • Velikánská hrst bazalky (a klidně i se stonky)
  • Šťáva z 1 citrónu nebo 1 lžíce jablečného octa

Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kousky, zalijeme ¾ litrem vody, přihodíme trošku soli a dáme vařit. Když jsou měkké přisypeme k nim hrášek a vaříme dalších pár minut, ale opravdu jen pár, ať zůstane hrášku a krásně zelená barva :-).  Přidáme všechny ostatní ingredience a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Pokud je krém příliš hustý, přilijeme další vodu. Dosolíme, dokyselíme,... a podáváme. Prosím, nevynechávejte ten kyselý element. Dodá polévce šmrnc a bez něj to prostě není ono :-)

Jinak, miso je zázrak :-). Koukněte třeba sem. Né, že by ostatní suroviny nestály za povšimnutí, ale asi jsou u nás o dost známější a používanější než právě miso, v tomhle případě bílé miso.

No, a pokud byste z nějakého důvodu nechtěli miso použít, přidejte k vařícím se bramborám kostku/lžíci kvalitného zeleninového bujónu, nebo místo vody použijte domácí zeleninový vývar. Polévka bude chutnat skvěle.

A taky se tu dají zužitkovat různé přebytky - navařená zrníčka všeho druhu, luštěniny, opražená semínka,... Prostě přidejte do polévky to, co máte rádi a co je zrovna po ruce :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné