Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Horké švestky
Nic, co byste zavřeli pod víčko a schovali do špajzu na horší časy. Tahle švestková rozvařenina je nejlepší ještě vlažná, ale v lednici pár dní taky vydrží. Tedy když to vydržíte vy :-)
Připravila a zapsala Eva, 20.09.2015
Suroviny a příprava
- 1/2kg švestek
- 2 lžíce třtinového cukru Muscovado
- Špetka soli
- 2 lžíce chia semínek
- 1-2 lžičky octa balsamico
- Případně ještě 1-2 lžičky melasy
Švesky omyjeme, vypeckujeme, rozpůlíme a dáme do hrnce. Podlijeme troškou vody, přidáme sůl a pod pokličkou necháme cca 10 minut vařit dokud se nerozpadnou. Promícháme a můžeme ještě chvíli nechat probublávat na plotně, tentokrát už bez pokličky, aby se odpařila nějaká ta voda. Rozvařené švestky necháme trochu pochladnout a pak přidáme všechny ostatní ingredience: chia semínka, která rozvařeninu krásně zahustí, ocet Balsamico pro říznější chuť a cukr Muscovádo, který svým obsahem melasy dodá švestkám zajímavý šmrnc. No a pokud máte výraznou chuť melasy opravdu rádi, nebojte se ji taky přidat :-)
Horké švestky necháme chvíli bez povšimnutí stát stranou, aby chia semínka dostala šanci nabobtnat, a pak servírujeme podle vlastní fantazie... palačinky, lívance, přeliv na kaši, tvarohový koláč nebo klasický cheesecake...anebo to zkuste třeba jako Anča, prostě jen tak lžičkou a prstem z mističky :-)