Glazovaná (jarní) zelenina s polentou

Úžasná chuť, úžasně málo práce a užasnete, za jak malou chvilku máte hotový oběd/večeři. Nic proti syrové zelenině, ale moje malá princezna jí moc nemusí, a tak se jí snažím vyjít vstříct, třeba i tímhle způsobem. A vlastně se jí ani nedivím, že jí to tak chutná, vždyť kombinace tepelné úpravy, sladkého, slaného a kyselého elementu udělá s každou zeleninou divy :-)

Připravila a zapsala Eva, 14.05.2017


Suroviny a příprava

  • 1 bulva fenyklu
  • Svazek ředkviček
  • 1 lžička medu/jiného tekutého sladidla a nebo cukru
  • 2 lžičky shoyu/tamari omáčky/coconut aminos nebo  přiměřené množství soli
  • 2 lžičky jablečného octa/ kvalitního vinného octa a nebo octa balsamico
  • (přepuštěné) máslo/olivový, za studena lisovaný olej

Z fenyklu odkrojíme jemné zelené „lístečky a dáme je stranou, Zbytek bulvy rozkrojíme vertikálně na dvě poliviny a každou pokrájíme na plátky. Ředvičky zbavíme konců a rozkrájíme podle velikosti buď na čtvrtinky nebo na osminky. V pánvi rozehřejeme trošku (přepuštěného) másla nebo olivového oleje a zeleninu na něm pomalu opékáme. Když je zelenina měkká. Vypneme přívod tepla přidáme med (nebo jiné sladidlo podle výběru) a slaný element v podobě soli jako takové nebo shoyu/tamari omáčky/coconut aminos a promícháme. Na závěr přilijeme ocet a za průběžného míchání ho necháme odpařit. Podáváme... třeba s polentou, vejcem a sypeme parmazánem z vlašských ořechů a na drobno posekanými „lístečky“ fenyklu.

Polenta

  • 400 ml vody
  • 100 g instatntní kukuřičné krupice
  • (přepuštěné) máslo/olej podle chuti
  • 1 lžíce svetlého nebo tmavého misa
  • Kousk másla/2 lžíce olivového, za studena lisovaného, oleje

Do vroucí vody vsypeme kukuřičnou krupici a stáhneme přívod tepla na minimum. Za neustálého míchání čekáme na okamžik, kdy se z téhle hmoty stane kaše, což trvá něco kolem minuty. Pak přidáme miso a máslo nebo olej a znovu mícháme, aby se miso pasta rozpustila. Podle chuti můžeme přidat sůl. Necháme chvilku dojít pod poklicí a podáváme. Pokud nefandíte miso pastě, dá se tenhle zázrak samozřejmě vynechat. Místo vody je pak ale lepší použít zeleninový vývar a trošku soli, aby chuť polenty nebyla mdlá.

„Parmazán“ z vlašských ořechů

  • 150 g vlašských ořechů
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušené cibule
  • ¼ lžičky soli

Oříšky opražíme, necháme pochladnout a spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujeme najemno. Báječné a báječně jednoduché :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné