Datlové s oříšky

V horkých letních dnech mě pečení moc neláká a troubě se vyhybám velkým obloukem. Anču ale tuhle napadlo, že bychom mohly udělat sušenky... z modelínky.... Tak to ne :-( Jdu pustit troubu :-) a kouknout do spižírny, z čeho, že  ty sušenky tentokrát vykouzlíme.

Připravila a zapsala Eva, 11.08.2017


Suroviny a příprava

  • 100 g másla
  • 100 g datlového sirupu
  • 50 g pohankové mouky
  • 100 g lískových oříšků
  • 100 g ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 50 g rozinek
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžičky perníkového koření
  • ½ lžičky sody
  • Šťáva i kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu

Máslo necháme povolit při pokojové teplotě, aby se s ním dobře pracovalo a zatím můžeme opražit oříšky. Stačí pár minut na pánvi, aby se rozvoněly a na některých místech lehce zhnědly. Necháme vychladnout a rozmixujeme najemno. Hnědou slupku můžeme, ale nemusíme, před mixováním odrolit. Výslednou barvu ani strukturu sušenek to neovlivní. Změklé máslo utřeme spolu se sirupem, solí a kořením. Pak přidáme citrónovou kůru i šťávu a postupně obě vejce. V jiné míse smícháme pomleté/rozmixované oříšky, mouku, sodu, vločky a rozinky a tuhle sypkou směs pomalu přidáváme k máslovodatlovému základu dokud se nevytvoří husté těsto. Z něj pak lžičkou odebíráme stejně velké kousky, které dáváme dál od sebe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 20 minut v troubě předehřáté na 150°C – horkovzduch nebo 170°C – klasika bez větráku. Po vytažení z trouby necháme sušenky pár minut pochladnout na plechu, a pak je opatrně přendáme na mřížku, kde můžou vychaldnout úplně. Vychladlé sušenky jsou krásně měkké a vláčné, ale při tom se vůbec nelepí ani nedrolí, prostě super :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné