Čirok a avokádo

Prostě si nemůžu pomoct :-). Vždycky, když vidím nějakou, pro mě novou, potravinu/surovinu, nedá mi to a musím vyzkoušet, co všechno se z ní dá v kuchyni vykouzlit. A tak  teď u nás doma máme takové čirokové období :-). Pečeme palačinky z čirokové mouky, přidáváme čirok jako zavářku do polévek... nebo vzniknul třeba tenhle salát :-) A proč ne. Jak se zdá, čirok patří mezi super zrníčka. Je přirozeně bezlepkový a obsahem živin si nezadá s oblíbenou quinoou nebo amaranthem.

Připravila a zapsala Eva, 19.02.2017


Suroviny a příprava

  • 100 g loupaného čiroku
  • Sušené brusinky nebo višně podle chuti
  • Černé olivy podle chuti
  • Baby špenát nebo jiné lupení
  • ½ avokáda
  • 2 vrchovaté lžíce neochucené tahiny
  • Šťáva z jednoho citrónu
  • 2 lžičky umeocta nebo sůl podle chuti
  • 2 lžičky světlejšího sirupu (rýžový, javorový,...) nebo medu
  • 1 stroužek česneku/sušený česnek podle chuti

Čirok propláchneme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přidáme špetku soli, přiklopíme pokličkou a dáme vařit. Když je skoro všechna voda vyvařená, vypneme přívod tepla a necháme stále pod pokličkou dojít. Ještě vlažný čirok promícháme s baby špenátem, tak aby lehce povadl. Přidáme pokrájené olivy, brusinky/višně a všechno propojíme zálivkou z avokáda a tahini. Avokádo vydlabeme, přidáme tahini, citrónovou šťávu, umeocet/sůl, sirup/med, česnek a trošku vody a rozmixujeme do hladka. Když je zálivka moc hustá, přidáme další vodu. Ochutnáme. Pokud jsme s chutí spokojení, nalijeme na salát a pořádně promícháme, pokud spokojenín nejsme, dochucujeme a dochucujeme a dochucujeme... jen pozor ať něco zbyde i na salát :-)

Samotné avokádo poměrně rychle zoxiduje a zšedne. V tomhle množství a poměru to ale nehrozí a zálivka si udrží svojí světlounce zelenou barvu, při nejmenším, do druhého dne (a možná i déle, ale to jem zatím neměla možnost zjistit :-)).

Čirok se dá uvařit i předem. V tom případě se mi osvědčilo rozdrobit ho na pánev, podlít malým množstvím vody a prohřát. Všechny suroviny se tak lépe propojí, než když použijeme čirok úplně vychhladlý nebo vytažený z lednice. Zrníčka si i při ohřátí podrží svůj tvar. Jsou pevná a nemají tendenci se rozvařit.

Salát je dobrý jak teplý tak studený a využít se dá jako příloha nebo jako hlavní chod. A taky se do něj dá ledacos dalšího přidat. To už je na vás. Vyzkoušejte a uvidíte :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné