Chocolate Mud Cake

Slovo „cake“ asi nemusím představovat :-) „Mud“ se dá přeložit jako bahno a jak napovídá zbytek názvu tohohle příspěvku, je řeč o čokoládovém bahně... Dort byl narozeninový a ty narozeniny byly moje. Takže byl můj i dort...? No, ten první (původní) mi snědli. Pro focení a pro sebe jsem tak pekla ještě jeden, ale komu by to vadilo, když se tu pořád bavíme o čokoládě :-)

Připravila a zapsala Eva, 05.05.2016


Suroviny a příprava

  • 150g špaldové celozrnné mouky
  • 70g kokosového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce octa balsamico nebo něčeho jiného kyselého
  • 1x 400g plechovka kokosového mléka (obsah tuku 60% a ideálně v bio kvalitě )
  • 150g/ml dobré silné kávy
  • 150g kakaové hmoty(100% čokolády)/kvalitní čokolády s vysokým podílem kakaové hmoty - 70% a víc
  • Cca 4 lžíce kokosového cukru nebo jiného, klidně i tekutého sladidla
  • 1 lžička shoyu/tamari omáčky nebo velká špetka soli
  • Výraznější marmeláda na promazání

Kokosové mléko přelijeme/překlopíme do kastrůlku a necháme na mírném plameni rozpustit. Chceme jednolitou tekutinu bez kousků plavajícího tuku. Odměříme 150g/ml, které smícháme s uvařenou kávou, octem a chia semínky a necháme chvíli stát stranou. Semínka nabobtnají a celá směs zchladne na provozní teplotu.  Do zbylého kokosového mléka nalámeme kakaovou hmotu/čokoládu. Přidáme 4 lžíce kokosového cukru nebo jiného sladidla, shoyu/tamari/sůl a zase opatrně a zlehka ohříváme a promícháváme dokud se všechny ingredience nepropojí. Sundáme z plotny a necháme vychladnout někde mimo dosah mlsných jazýčků :-) Jak bude ganache chladnout, bude i tuhnout. Klidně jí šoupněte do lednice, pokud se rozhodnete zdobit dort až den po upečení. V tom případě sice ganache hodně ztuhne, ale všechno se dá upravit opětovným ohřátím.

Všechny suché suroviny smícháme a přilejeme k nim pochladlé kokosové mléko s kávou, semínky a octem. Těsto lehce promícháme a nalijeme do 20cm dortové formy. Tu jsme vymazali kokosovým olejem a vyložili pečícím papírem/vysypali moukou. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C (horkovzduch) cca 30 minut. Každá trouba je jiná, takže to ke konci raději hlídejte s párátkem/špejlí v ruce. Každopádně pokud nemáte horkovzduch, je třeba posunout teplotu na 180°C. Upečený korpus po chvilce vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Úplně vychladlý korpus podélně rozkrojíme na dvě části. (Když si troufnete na víc řezů, držím palce :-) Já mám vždycky odvahu tak akorát na jeden.) Pomažeme marmeládou, čokoládovým krémem/polevou a přiklopíme druhou polovinou korpusu. Vršek i strany dortu pomažeme/polijeme zbytkem krému/polevy a dáme do lednice ztuhnout. Jestli bude čokoládová ganache spíš tekutější jako poleva nebo bude mít hustší konzistenci jako krém záleží v tomhle případě hlavně na teplotě, na kterou jí necháte vychladit. Čím studenější, tím tužší. Oboje ale funguje a hlavně chutná skvěle :-)

Meruňková marmeláda

  • 100g sušených meruněk (nesířených)
  • 100g rozinek/datlí (nesířených)
  • 2 lžičky octa balsamico

Ovoce zalijeme cca 2 dl vody a necháme změknout. Bude to trvat pár hodin, záleží jak moc vysušené ovoce máte k dispozici. Přidáme ocet a všechno dohladka rozmixujeme. Když je marmeláda moc hustá, přidáme ještě trochu vody a pokud jste to s vodou přehnali, zahustěte marmeládu mletými ořechy/oříšky/mandlemi nebo přidejte lžičku chia semínek a chvilku počkejte až nabobtnají.

První dort jsem promazala touhle boží meruňkovou marmeládou. Luky ale trval na tom, že s pomerančovou by to bylo lepší. Tak jsem to na podruhé zkusila :-) a k základnímu receptu přidala alespoň šťávu z poloviny citrónu, aby marmeláda měla trošku říznější chuť. Těžko říct, který dort byl lepší :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné