Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Borůvkové muffiny
A proto, že pořád rostou a je jich dost, tak ještě jeden borůvkový recept :-). No, a kdyby se vám nechtělo do lesa, místo borůvek se dají použít ostružiny, rybíz, maliny,... prostě to, co máte po ruce a co vám chutná :-)
Připravila a zapsala Eva, 01.08.2016
Suroviny a příprava
- 300 g tučného tvarohu
- 100 g kukuřičné hladké mouky
- 2 vejce
- 70 g rapadury (sušené třtinové šťávy)
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce tapiokové mouky (škrobu)
- 1 lžička sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička octa balsamico
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mleté vanilky
- Cca 1 dl silné černé kávy (nebo o trochu víc. Zéleží na tvarohu.)
- 100 g borůvek
Všechny výše zmíněné ingredience, až na borůvky, nahážeme/nasypeme/nalijeme do jedné mísy a rozmixujeme dohladka. Pokud je těsto moc tuhé, přilijeme ještě trochu kávy a úplně na konec přisypeme i borůvky. Promícháme a těsto rovnoměrně rozdělíme do 12 košíčků. Pečeme cca 25-30 minut v troubě předehřáté na 150 °C (horkovzduch).
Ano, nejsu to klasické muffiny a to ani způsobem přípravy těsta ani tím, že při pečení nevyběhnou tak moc do špičky... Je to totiž těsto na koláč, ale já byla hrooozně líná na vymazávání a vysypávání formy a papírové košíčky my tak nějak samy padly do ruky :-)
Borůvky jsou zdravé (samý antioxidant a vitamín) a zdravá je i procházka po lese, když se rozhodnete si je nasbírat sami :-) Kukuřičná mouka je zase přirozeně bezlepková, lehce stravitelná, prý přináší dobrou náladu a podle tradiční čínské medicíny je ideální právě pro období léta.
Krásné léto všem, :-)