Borůvkové muffiny

A proto, že pořád rostou a je jich dost, tak ještě jeden borůvkový recept :-). No, a kdyby se vám nechtělo do lesa, místo borůvek se dají použít ostružiny, rybíz, maliny,... prostě to, co máte po ruce a co vám chutná :-)

Připravila a zapsala Eva, 01.08.2016


Suroviny a příprava

  • 300 g tučného tvarohu
  • 100 g kukuřičné hladké mouky
  • 2 vejce
  • 70 g rapadury (sušené třtinové šťávy)
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce tapiokové mouky (škrobu)
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička octa balsamico
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mleté vanilky
  • Cca 1 dl silné černé kávy (nebo o trochu víc. Zéleží na tvarohu.)
  • 100 g borůvek

Všechny výše zmíněné ingredience, až na borůvky, nahážeme/nasypeme/nalijeme do jedné mísy a rozmixujeme dohladka. Pokud je těsto moc tuhé, přilijeme ještě trochu kávy a úplně na konec přisypeme i borůvky. Promícháme a těsto rovnoměrně rozdělíme do 12 košíčků. Pečeme cca 25-30 minut v troubě předehřáté na 150 °C (horkovzduch).

Ano, nejsu to klasické muffiny a to ani způsobem přípravy těsta ani tím, že při pečení nevyběhnou tak moc do špičky... Je to totiž těsto na koláč, ale já byla hrooozně líná na vymazávání a vysypávání formy a papírové košíčky my tak nějak samy padly do ruky :-)

Borůvky jsou zdravé (samý antioxidant a vitamín) a zdravá je i procházka po lese, když se rozhodnete si je nasbírat sami :-) Kukuřičná mouka je zase přirozeně bezlepková, lehce stravitelná, prý přináší dobrou náladu a podle tradiční čínské medicíny je ideální právě pro období léta.

Krásné léto všem, :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné