Borůvkové lívance

Vždycky, když peču lívance, přemýšlím nad tím, jak je ozvláštnit. Jak je udělat o trošku zdravější a chuťově zajímavější... mám přidat ovesné vločky nebo třeba kukuřičnou mouku? A co takhle pohanku nebo rýži? A proč to vlastně nesmíchat všechno dohromady a nemít tak po ruce úžasnou univerzální směs (nejen) na lívance?

Připravila a zapsala Eva, 22.01.2017


Suroviny a příprava

Domácí bezlepková směs (nejen) na lívance

  • 200 g ovesné mouky
  • 200 g světlé pohankové mouky
  • 200 g celozrnné rýžové mouky
  • 200 g hladké kukuřičné mouky
  • 100 g tapiokové mouky (škrobu)
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky sody

Pokud máte doma mlýnek na obilí, není nic jednoduššího než namlít oves, pohanku a rýži (používám hnědou basmati) a pak k nim přidat tapioku, kukuřici (Zatím se mi nepodařilo sehnat celá zrna vhodná na namletí) a ostatní ingredience, pořádně promíchat a uložit třeba do sklenice.

Jestli mlýnek na obilí nemáte, což je asi pravděpodobnější, všechny mouky se dají celkem snadno koupit v prodejnách zdravé výživy a asi i na jiných místech. Jedinou vyjímku tvoří ovesná mouka, ale ta se dá lehce vyrobit rozmixováním stejného množství ovesných vloček. Pak už stačí jen všechno POŘÁDNĚ PROMÍCHAT a úžasná bezlepková směs vhodná na pečení lívanců a dalších dobrot je na světě :-)  Je to sice troška práce, to míchání, mixování a nebo mletí, ale když už je směs jednou hotová, upéct lívance zabere jen chvilku :-)

Borůvkové lívance

  • 200 g domácí bezlepkové směsi (nejen) na lívance
  • 250 g (ml) kefíru/acidofilního mléka/řidšího bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • Borůvky

Mouku, kefír a vejce pořádné promícháme a nakonec opatrně přidáme i borůvky. Konzistence těsta závisí na tom, jak hustý máte kefír/jogurt/acidofilní mléko, takže pokud se vám nelíbí, přidejte další mouku nebo další tekutinu. Fungovat bude jak řidší, tak hustší těsto (Mnohokrát odzkoušeno :-)). Smažíme tak, jak jsme zvyklí :-)... já na titanové pánvi, středním plameni a kokosovém oleji.

Borůvkové lívance – vegan verze

  • 200 g domácí bezlepkové směsi (nejen) na lívance
  • 250 g (ml) mandlového mléka
  • 1 lžička jablečného octa/citrónové šťávy
  • 1 lžička psyllia
  • Borůvky

Všechny ingredience smícháme a nakonec zlehka přidáme do těsta i borůvky. A jde se smažit :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné

Domácí bezlepková směs

02.07.2017, autor: Zuzka
Dnes jsem se konečně propracovala k namíchání BZL směsi a hned ji použila do svého receptu na klasickou banánovou bábovku (měla jsem původně vyhlédnutý Váš banánový chlebíček, ale méně surovin v mé bábovce zvítězilo...). Chvíli mi zabralo mletí tapiokových perel na mouku, ale povedlo se :o) Výsledné bábovkové těsto je příjemné a chutné. Určitě BZL směs budu používat do dalších koláčů a dezertů místo klasické pšeničné mouky. SUPER!
 
Odpověď:
Super, že Vám chutná :-) Poslední dobou jí sama hodně používám. Nehodí se úplně všude, ale litá a třená těsta jsou s ní fajn a v kombinaci s letním ovocem... mňam :-)

Tapiokové perly ke koupi

29.04.2017, autor: Zuzka
Nádherné webovky, já se k tapioce dostala asi před měsícem zde: https://www.slevomat.cz/sleva/1112427-tapioca-perly-1-kg-zdroje-zivin-do-vasi-kuchyne Ale třeba už jste je mezitím od ledna někde koupila. Fandím a nechám se něčím inspirovat. Krásné dny! Zuzka
 
Odpověď:
Dobrý den :-) díky za info a za podporu :-)