Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Borůvkové kostky
Letos je trhání borůvek opravdu zábava. Jednak jich je všude kolem dost (alespoň u nás) a hlavně to baví i Anču. Na rozdíl od loňského roku je totiž už vyšší než borůvčí :-) Chodí po lese s vlastním hrnečkem a sem tam do něj i něco nasbírá – lístečky, šišky, borůvky,... Hlavně, že můžu v klidu sbírat já. Ta monotónní činnost mě uklidňuje a těší a navíc pak můžeme s Ančou upéct i nějakou dobrotu :-)
Připravila a zapsala Eva, 25.07.2016
Suroviny a příprava
- 200 g ovesných vloček
- 50 g strouhaného kokosu
- 50 g pohankové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička sody
- ½ lžičky soli
- 2 zralé banány
- Kůra i šťáva z 1 chemicky neošetřeného citrónu
- ¼ lžičky mleté vanilky
- 2 lžíce javorového sirupu/agáve,...
- 50 g kokosového oleje
- 100 – 200 g borůvek
Oloupané banány, sirup, kokosový ojej, vanilku a citrónovou kůru i šťávu rozmixujeme na hustou kaši. Přisypeme všechny ostatní ingredience, až na borůvky, a pořádně promícháme. Nakonec přidáme i ty borůvky a znovu promícháme. Vzniklou hmotu urovnáme do pekáčku vyloženého pečícím papírem a trochu upěchujeme a uhladíme. Dáme do trouby vyhřáté na 150 °C (horkovzduch) a pečeme 30-40 minut, dokud povrch i kraje trochu nezezlátnou.
Když to nevydržíte (jako já) a zakrojíte do ještě teplé buchty, sem tam odpadne drobeček, ale po několika hodinách v lednici a za použití ostrého nože se dají krájet přesné a úhledné tvary :-)