Všechny recepty - Od spokojených krav a šťastných slepic

Od spokojených krav a šťastných slepic

Čoko/dýňové-vafle

Místo oblíbených ovesných, ovesných a ovesných kaší teď u nás často snídáme vafle. Třeba to zase přejde.... ale třeba taky ne... teplé vafle k snídani, mňam :-)

Omáčka/polévka z dýně

Jestli jsme to, co jíme, pak je tu velká pravděpodobnost, že se ze mě brzy stane dýně :-) Jakmile si totiž jednou tyhle krásky všech možných tvarů, velikostí a barev oblíbíte, zjistíte, že se dají využít prakticky všude - od snídaně po večeři a od polévky po dezert. A tak během podzimu a zimy nemine týden, kdy by se u nás alespoň jednou nevařilo nebo nepeklo z dýně.

Datlové s oříšky

V horkých letních dnech mě pečení moc neláká a troubě se vyhybám velkým obloukem. Anču ale tuhle napadlo, že bychom mohly udělat sušenky... z modelínky.... Tak to ne :-( Jdu pustit troubu :-) a kouknout do spižírny, z čeho, že  ty sušenky tentokrát vykouzlíme.

Citrónové kostky/"clafoutis"...

Už dlouho jsem si nehrála s kokosovou moukou. Nejvyšší čas to napravit :-) Lehký letní moučník s nádechem citrónu a kokosu, který je hotový za chvilinku a snědený ještě o něco rychleji :-)

Nádivka s kopřivami

A pro to, že kopřivy jsou nejlepší malinké a mlaďounké, a u nás právě takové teď jsou, je nejvyšší čas na nádivku. Sice je to jídlo velikonoční, ale mě se letos nechce tak dlouho čekat :-)

Máslové s oříšky

Je devět hodin večer a Anča si vzpoměla, že jsem jí slíbila máslové sušenky. Slíbila, co naplat :-), jenže doma není ani čokoláda, ani pomerančová kůra a dokonce ani rýže nebo rýžová mouka. Takže.... vznikla tahle varianta máslových s čokoládou... voňavá, křupavá a na jazyku se rozplývající :-) Třeba Vás nadchnou stejně jako nás :-)

Obrácený hruškový/jablečný koláč

Minimum těsta, maximum ovoce, vůní a chutí :-) Taková krásná tečka za nedělním obědem nebo taky lehký moučník k odpolední kávě. Hotový je za chvilku a snědený ještě rychleji :-)

Borůvkové lívance

Vždycky, když peču lívance, přemýšlím nad tím, jak je ozvláštnit. Jak je udělat o trošku zdravější a chuťově zajímavější... mám přidat ovesné vločky nebo třeba kukuřičnou mouku? A co takhle pohanku nebo rýži? A proč to vlastně nesmíchat všechno dohromady a nemít tak po ruce úžasnou univerzální směs (nejen) na lívance?

Máslové s čokoládou

Taková sladká vzpomínka na Vánoce, alespoň co do kombinace chutí :-) V téhle podobě se ale pomerančem, máslem a čokoládou vonící sušenky uplatní kdykoli během roku. Stačí si jen najít půl hodiny na jejich přípravu.

Pomerančový dortík/buchta...

Recept na tenhle dortík/buchtu/chlebíček už mám připravený od léta. Chtěla jsem psát o tom, jak jsou pomeranče tropické ovoce a jak bychom je tedy i my měli jíst v teplotách, které se těm tropickým blíží (ideálně v létě), ale nějak to nevyšlo :-( Přece jen je spousta tropických a subtropických dobrot u nás spojená se zimou, vánocemi... takový Mikuláš bez pořádné nadílky mandarinek nebo vánoční stůl bez mísy pomerančů, sušených datlí a fíků??? :-) Možná je to jen generační záležitost, ale i kdyby, na kráse tohohle receptu to nic nemění. Upéct ho můžete v zimě, v létě... a chutnat bude jak babičkám tak dětem. Alespoň u nás to tak je :-)

Lukyho proteinové „tiramisu“

Vlk, na rozdíl od králíka, si na mrkvi asi moc nepochutná. To už spíš na tom králíkovi... A s námi lidmi je to nějak podobně. Každý jsme jiný. Každý máme jiné chutě. Každý potřebujeme jíst trošku něco jiného... a tak, když dělám pro někoho dort, ať už k svátku nebo k narozeninám, přemýšlím nad tím, co tomu člověku udělá radost, co má rád, co mu chutná :-)

Palačinkové dobrodružství – pohanka

Ani vlastně nevím kde a jak začít. Palačinky jsou totiž pro mě velké téma. Nejen variabilitou těsta, ale hlavně širokou škálou použití. Nejde tu totiž jen o sladké snídaňové variace (marmeláda, ovoce, jogurt, zmrzlina...) Když je promažete jakoukoli pomazánkou a proložíte zeleninou, najednou je z nich super oběd do krabičky a s náplní typu co dům dal, poslouží úžasně jako lehká a rychlá večeře.

 

Borůvkové muffiny

A proto, že pořád rostou a je jich dost, tak ještě jeden borůvkový recept :-). No, a kdyby se vám nechtělo do lesa, místo borůvek se dají použít ostružiny, rybíz, maliny,... prostě to, co máte po ruce a co vám chutná :-)

Zmrzlé mango 3x jinak

Všechny ty jahody, borůvky, maliny, třešně, višně, meruňky, rybíz... jako každý rok je to docela „fuška“ ochutnat, zpracovat a pořádně si užít dary léta :-) A aby toho nebylo málo, kromě těch lokálních dobrot (u dědy na zahradě, v lese a na farmářských trzích) se na mě v obchodě usmívají melouny všech velikostí a barev, banány, limetky, nektarinky, avokáda, manga,... no a není den, kdy by Anča nechtěla nanuk... :-)

Bramborový salát s koprem

Tenhle salát s majonézou z vařených žloutků a spoustou kopru je způsob jak elegantně zužitkovat zbytky, které se nahromadily v lednici. Dělám ho docela často a už docela dlouho a když nad tím tak přemýšlím, seznam ingrediencí je pokaždé trochu jiný - někdy delší, někdy kratší, prostě co dům dá :-) Základem je, ale majonéza a ta zůstává pořád stejná... stejně dobrá :-)

Kukuřičné krekry

„Kdo si hraje, nezlobí. To se přece dobře ví.“ prozpěvuje si Fanda z Kouzelné školky, který se u nás zabydlel. Něco na tom bude :-) Já si teď kupříkladu hraju s kukuřičnou moukou... Když pominu všechny její neopminutelné nutriční benefity, hlavní důvod je, že ta žlutá, sluníčková barva mě prostě láká :-) Anču zase poslední dobou lákají v obchodech všechny slané mlsky: tyčinky, brambůrky, krekry... což mi nedá, abych nezkusila nějakou tu domácí variaci na dané téma, nebo raději 3 :-)

Tak trochu budapešťská

Nevíte co si namazat na Oatcakes? Zkuste třeba tuhle variantu budapešťské pomazánky ;-)

Perníčkoví trufflíci

Nestihli jste o Vánocích sníst všechno cukroví? U nás zbyly nějaké ty perníčky. Né, že by nebyly dobré, ale bylo jich prostě moooooc. Recept na pohankové bezlephové perníčky se totiž neobešel bez experimentování a vylaďování a chvilku mi trvalo než jsem se propekla k té finální podobě, se kterou jsem byla spokojená. Aspoň si teď máme s Ančou, kromě modelínky, s čím hrát :-)

Skotské Oatcakes

Národní klasika, něco jako u nás knedlík :-). Co domácnost, to trochu jiný recept, ať už složením nebo způsobem přípravy (Něco jako u nás knedlík:-)). Každopádně ty domácí jsou nejlepší, i když musím přiznat, že u Marks and Spencer se dají sehnat docela dobré. Než bych, ale oblékla sebe, Anču a vydala se na cestu, tak raději zapnu troubu a vyndám ze spižírny vločky ...

Trufflíci v bílém

Sněží... pohankové pukance po celé kuchyni. Anče se podařilo otevřít (vší silou roztrhnout) nenačaté balení. Ještě, že to nebyly amaranthové perličky. Ale co s tím?

Pohankové perníčky

Ale taky tak trochu rýžové, medové..... úžasně voňavé, hned po upečení měkoučké, bezlepkové a hlavně vánoční. A pokud jste na zdobení šikovnější než já, tak i krásné :-)

Vanilkové rohlíčky

Není to nutnost, ale zvědavost :-) Půjde to vůbec? Bude to dobré? Letos peču vánoční cukroví bez lepku a jak se ukázalo, možností je spousta a to i bez použití hotových bezlepkových směsí mouky. Tohle je jedna z nich.

Tvarohový koláč

„Aninka peče koláč.“ říká s úsměvem na tváři a tyčákem v ruce Anča, aneb další úžasně jednoduchý recept a sólo pro tyčový mixér.

Vaječno-tvarohová pomazánka

Anča miluje vajíčka a taky dost ráda mačká tlačítko „turbo“ na našem tyčovém mixéru, což v případě této pomazánky neznamená jen dobrou svačinku, ale i dobrou zábavu :-)

Narozeninový cheesecake s třešňěmi

Vzhledem k teplotám, které ukazuje náš domácí teploměr (na ten venkovní se raději ani nedívám) to s vařením v posledních dnech moc nepřeháním, natož abych pekla. Ale narozeniny jsou narozeniny... Tenhle cheesecake je nepečený a příprava zabere asi tak 20 minut a pak už se jen chladí v lednici. Asi se půjdu chladit s ním:-)