Omáčka/polévka z dýně
O vaření s radostí a radosti z vaření
Bramborový salát s koprem
Tenhle salát s majonézou z vařených žloutků a spoustou kopru je způsob jak elegantně zužitkovat zbytky, které se nahromadily v lednici. Dělám ho docela často a už docela dlouho a když nad tím tak přemýšlím, seznam ingrediencí je pokaždé trochu jiný - někdy delší, někdy kratší, prostě co dům dá :-) Základem je, ale majonéza a ta zůstává pořád stejná... stejně dobrá :-)
Připravila a zapsala Eva, 24.05.2016
Suroviny a příprava
Majonéza
- Žloutky ze 4 uvařených vajec
- 1 vrchovatá lžíce kvalitní hořčice (na druhu ani tak nezáleží, hlavně aby vám chutnala, ale čím méně E, tím líp)
- 1 1žíce umeocta/1 lžička soli
- 1 lžíce bílého vinného octa/jablečného octa
- 1 lžička medu/javorového sirupu/agáve sirupu
- Svazek kopru
- 50ml-100ml olivového/řepkového/slunečnicového, každopádně za studena lisovaného oleje
Kopr otrháme ze stonků a spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujeme dohladka a dohusta. Olej přidáváme po částech. Zečneme na cca 50ml, a když je majonéza příliš hustá, přilejeme o trochu víc a znovu promixujeme... Jestli použijete silný mixér, bude majonéza světle zelená, a jestli ne, budou v ní vidět kousky kopru. A když už jsme u toho kopru, toho domácího ze zahrádky není třeba tolik. Je daleko voňavější než ten z obchodu. Majonézu smícháme s ostatními ingrediencemi, které jsme doma našli a salát je na světě :-) Základní hmotu tvoří brambory a pak se dá přidat prakticky cokoli. U nás jsou oblíbené černé olivy, kapary, jarní cibulka, v sezóně ředkvičky, chřest...
Salát je třeba nechat proležet do druhého dne. Nevýrazné brambory potřebují nějaký čas než do sebe nasáknou všechny ty výrazné chutě nejen z majonézy, ale i z ostatních přidaných surovin.
- 1kg - 1,5kg salátových brambor-uvařených ve slupce, oloupaných a nakrájených, tak jak vám to vyhovuje :-)
- 4 řapíky celeru – nakrájené nadrobno
- 1 bílá cibule nakrájené na tenoulinká půlkolečka
- Zbytek vařené cizrny
- Zbytek klíčků – mungo a červená čočka
- Bílky ze 4 uvařených vajec – rozkrájené na menší kousky