Quiche

Cibulový, dýňový, s červenou řepou, růžičkovou kapustou, chřestem, květákem, se sýrem, ale i bez něj... Variant dobrých a ještě lepších náplní je spousta. A jaká zrovna provoní kuchyni u nás doma dost záleží na sezóně a na tom, co za zbytky z lednice je třeba spotřebovat.... prostě po každé jinak :-). Co už ale dost dlouho zůstává stejné je tohle těsto...

Připravila a zapsala Eva, 25.02.2018


Suroviny a příprava

  • 250 g světlé pohankové mouky
  • 2 vrchovaté lžíce zlatého lněného semínka
  • 100 g vychlazeného másla
  • 1 lžička soli
  • 100 ml studené vody

Jestli máte doma mlýnek na obilí, není nic jednoduššího než smíchat 250 g pohankových krup s lněným semínkem a semlít je dohromady. Pokud mlýnek nemáte, což je asi pravděpodobnější, lněné semínko umeleme/rozmixujeme na jemno a smícháme s pohankouvou moukou. Přidáme sůl, na kostičky pokrájené máslo a rukama propracujeme na drobivou směs. Přilijeme vodu a vypracujeme vláčné těsto. Ze začátku se té vody může zdát moc, ale lněné semínko si s ní během chvilky poradí. Těsto zabalíme do fólie a necháme pár hodin (nebo klidně i pár dnů) odležet v lednici. No a když přijde čas na quiche, stačí těsto rozválet a dát do formy. Z uvedeného množství surovin je dost těsta na velkou 28cm koláčovou formu. A co se týče pečení, záleží hlavně na náplni. Pokud by jí příliš dlouhé pečení nesvědčilo, je lepší předpéct korpus „naslepo“ zakrytý pečícím papírem a zatížený suchými fazolemi (nebo jinými luštěninami určenými pro tento účel). Když dlouhý pobyt v troubě náplni nevadí, je možné jí nalít na těsto hned a upéct společně, jako třeba v případě quiche s červenou cibulí :-)

Quiche z červené cibule

  • 1 x pohankové těsto na quiche
  • 1 kg červené cibule
  • (přepuštěné) máslo/panenský olivový olej na opečení cibule
  • 200 -250 ml sladké nebo kysané smetany
  • Hrst sušených rajčat
  • 100 – 200 g výraznějšího sýra
  • Sůl, pepř a tymián podle chuti
  • 4 vejce    

Cibuli oloupeme a rozkrájíme na půlkolečka. V hlubší pánvi necháme lehce zkaramelizovat a pak i pochladnout. Přidáme koření, sůl, vejce, smetanu a pořádně promícháme. Nakonec přisypeme i pokrájená rajčata a rozdrobený/nastrouhaný sýr. Náplň nalijeme na těsto rozválené do koláčové formy a dáme tak na hodinku péct do trouby předehřáté na 150°C horkovzduch(170°C klasika bez větráku).

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné

Pochvala

18.06.2018, autor: Lucie
Úžasné recepty,dekuji