Dýňové muffiny

Není nad to pořídit si při sklizni na přelomu léta a podzimu takovou „menší“ zásobičku dýní. To už pak totiž nemusíte moc přemýšlet nad tím, co budete vařit... hummus s pečenou dýní jako svačinka nebo lehká večeře, k obědu dýňová polévka nebo dýňové špaldoto a jako mlsku si můžete upéct... no třeba tyhle úžasně voňavé muffiny :-)

Připravila a zapsala Eva, 08.02.2017


Suroviny a příprava

  • 300 g domácí bezlepkové směsi nejen na lívance
  • 300  g dýňového pyré
  • 150 g rýžového sladu/sirupu
  • 6 lžic panenského řepkového oleje
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • 1 lžička sušené pomerančové kůry nebo čerstvě ostrouhané kůry z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče
  • Šťáva ze dvou pomerančů (cca 250 ml)
  • 2 chia vejce (2 lžíce chia semínek + 6 lžic vody promícháme a necháme nabobtnat.)
  • 50 g – 100 g rozinek

Nejčastěji a nejraději používám dýně Hokaidó a je tomu tak i v tomhle případě... Přiměřený kus dýně vydlabeme, oloupeme, rozkrájíme na menší kousky a spolu s troškou vody a špetkou soli uvaříme do měkky. Rozmixujeme a necháme vychladnout, Pyré je hotové. V lednici vydrží pár dní, v mrazáku pár měsíců. Ze zbytku dýně se dá vykouzlit třeba některý z výše uvedených receptů :-)

Dýňové pyré vyklopíme do mísy. Přidáme vymačkanou pomerančovou šťávu, olej, slad/sirup, všechno koření i chia vejce a pořádně prošleháme. Na konec přisypeme moučnou směs a vmícháme rozinky. Plníme do muffinových košíčků a pečeme cca 30 minut v troubě předehřáté na 150 °C horkovzduch/170°C klasika bez větráku. Po vytažení z trouby necháme chvilku pochladnout ve formě, a pak opatrně vyndáme na mřížku, kde můžou muffiny vychladnout úplně.

Těsto je o něco řidší než muffinová klasika z pšeničné/špaldové mouky, tak se tím nenechte zaskočit. A taky je ho docela dost, takže jestli nemáte vysoké papírové košíčky, jeden plech o 12 dírách asi nebude stačit.

Muffiny jsou úžasně barevné, voňavé, nadýchané a díky dýňovému pyré a oleji vydrží i úžasně dlouho vláčné :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné