Sedmikráskové rizoto

Né, že by hlavní ingrediencí byly sedmikrásky, ale jiný název mě nenapadá. Všechno ostatní je tak nějak moc popisné a vůbec to nevystihuje lehkost a krásu tohohle jídla :-)

Připravila a zapsala Eva, 12.03.2016


Suroviny a příprava

Vaření je dnes jednoduché a rychlé, o to delší bude úvodní povídání :-)

Klasické risotto se samozřejmě dělá z rýže (né jen tak ledajaké) a má svá pravidla. Když se, ale rozhodnete, že risotto vám bude jen inspirací, může vzniknout něco absoputně překvapivého a úžasného jako třeba tohle chřestové, tohle luštěninové, tohle semínkové a nebo právě tohle sedmikráskové :-)

Výběr rýže záleží na vás. Já nejčastěji a nejraději používám hnědou basmati. Stejně tak hummus může být kupovaný nebo domácí a jestli se budete držet cizrnové klasiky nebo popustíte uzdu fantazii a jako základ použijete jinou luštěninu, je jen vaše věc. V podstatě jde o to, aby vám výsledná kombinace chutnala :-) Hummus zředěný vodou tu vlastně slouží jako taková omáčka, která dodá rizotu nejen krémovitou strukturu a barvu, ale i hlavní chuťový tón. Takže, pokud použijete hummus s pečenou dýní, bude výsledné rizoto krásně žluté a bude chutnat po tymiánu a dobromysli, zatímco když použijete jako základ hummus z bilých fazolí, ucítíte koriandr a barva bude bílo-zelená.

Uvařenou rýži spolu s hummusem dáme do hluboké pánve a přidáme trochu vody. Ze začátku stačí pár lžic. Za občasného promíchání prohříváme, dokud rizoto není tak nějak akorát teplé. Hustotu a krémovitou konzistenci řídíme množstvím přidaného hummusu a vody. Podáváme pokapané dobrým olivovým olejem posypané něčím pěkným a barevným, třeba sedmiráskami :-) Ty jsou nejen krásné, ale i naprosto úžasné a našemu zdraví prospěšné, což se můžete dočíst třeba tady.   

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné