Mango

Anče se v obchodě tak moc líbilo, že nechtěla odejít bez něj. A já ho vlastně ještě nikdy neochutnala. A proto, že lokálního sezónního ovoce ještě není moc, jsem ráda i za to, které je lokální a sezónní někde jinde a já si ho můžu u nás koupit. A jak jsem tak po cestě domů přemýšlela co s tím mangem provedu......No prostě je tu zase recept na kaši :-) Opět kokosová, tentokrát ale ve větším množství. Bylo nás totiž u stolu víc. A zapomněla jsem si večer namočit kešu oříšky, tak jsem je nahradila mandlovým máslem. Nikdo si nestěžoval.

Připravila a zapsala Eva, 16.06.2015


Suroviny a příprava

Rýžová kaše

  • 1 hrnek hnědé Basmati
  • 3 hrnky vody na uvaření rýže
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vrchovatá lžíce mandlového másla
  • 4 vypeckované čerstvé datle (nebo sušené a předem namočené)
  • Mletá vanilka nebo vanilkový extrakt
  • 1 velká 400g plechovka kokosového mléka

Mangový krém

  • 1 zralé mango
  • 2 vrchovaté lžíce mandlového másla
  • 2 vypeckované čerstvé datle nebo jiné sladidlo podle chuti
  • Šťáva z poloviny citrónu
  • 1 vrchovatá lžíce kokosového krému (uloupená z plechovky kokosového mléka určené pro přípravu kaše)

 

Rýži si uvaříme v trojnásobném množství vody spolu se solí a zatímco odpočívá pod pokličkou na vypnuté plotýnce, pustíme se do přípravy mangového krému. Mango jsem „vykostila“ a vyloupla z něj dužnatou část, kterou jsem rozmixovala spolu s mandlovým máslem, datlemi, citrónovou šťávou a opravdu vrchovatou lžící kokosového krému (ta tuhá hmota v horní části plechovky kokosového mléka). Pak už jen zbývá dodělat kaši. Vařenou rýži rozmixujeme spolu se všemi ostatními ingrediencemi. Pokud je hodně hustá, zředíme ji ještě trochou vody. Servírujeme přelitou mangovým krémem a ozdobenou třeba kokosovými chipsy a drcenými kakaovými boby jako na obrázku. Samotná kaše není až tak sladká, ale mangový krém byl sladký až až a dohromady se to tak krásně propojilo....mňam :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné