Čoko sušenky a čoko krém

To si takhle Anča v sobotu po ránu vzpomněla, že chce péct sušenky. Tak jsme pekly... z toho co nám chutná a z toho co bylo doma :-)

Připravila a zapsala Eva, 05.10.2016


Suroviny a příprava

  • 200 g ovesných vloček
  • 50 g sladkých mandlí
  • 50 g lískových oříšků
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky sody
  • 100 g másla nebo kokosového oleje
  • 70 g datlového sirupu
  • 1 menší, zato hodně zralý banán
  • Šťáva a kůra z ½ citrónu
  • 50 – 100 g hodně hořké čokolády posekané na drobné kousky

Oříšky a mandle sesypeme na pánev a opražíme. Zatím co chladnou trochu pomixujeme vločky. Z části se stane mouka, ale na první pohled by mělo zůstat jasné, co je výchozí surovina :-) V míse smícháme všechny sypké ingredience a nakonec přidáme i namleté/rozmixované mande s oříšky. A mixovat budeme dál, tentokrát ale banán, sirup, citrónovou šťávu i kůru a taky rozpuštěné a POCHLADLÉ máslo nebo kokosový olej. Vzniklou kašičku nalijeme do mísy k tomu ostatnímu a pořádně promícháme. Z hmoty děláme kuličky. Ty dáváme na plech vyložený pečícím papírem a lehce je zploštíme do požadovaného tvaru. Při pečení se neroztečou, jen tošku nabydou. Šoupneme do trouby předehřáté na 150 °C (horkovzduch) a necháme je tam cca 15 až 20 minut. Sušenky lehce vyběhnou a ze spoda trošku zhnědnou. Necháme je chvilku chladnout na plechu a pak něžně přendáme na mřížku, kde vychladnou úplně. Díky banánu zůstanou sušenky dlouho vláčné a díky opraženým oříškům a skořici budou krásně vonět :-) A kdyby vám  ke spokojenosti nestačilo to malé množství čokolády v sušenkách stejně jako nestačilo nám, čtěte dál :-)

Čokoládový krém

  • 200 g přírodního tofu (ideálně v bio kvalitě)
  • 100 g burákového másla
  • 100 g datlí nebo rozinek nebo třeba i datlové pasty
  • 50 – 100 g opravdu hodně tmavé čokolády – mám tím namysli vysoký podíl kakaové hmoty (nebo kakaovou hmotu samotnou)
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička octa balsamico
  • 1 lžička shoyu/tamari omáčky

Datle namočíme do cca 200 ml vody a necháme změknout. (Délka namáčení závisí na druhu datlí.) Čokoládu opatrně rozpustíme a všechno, včetně vody z namáčení datlí, rozmixujeme na hladký krém – zvládne to i tyčák. Kdyby se vám hmota zdála příliš hutná a tuhá přilévejte postupně další vlažnou nebo teplou vodu až dosáhnete takové konzistence, která se vám bude líbit. Tenhle krém se dá jíst jen tak, lžičkou, prstem,... nebo ho můžete použít třeba i na promazání a pomazání dortu. Je skvělý a těžce návykový :-)

A teď takové malé doznání. S tou čokoládou se to u mě má tak, že by ani nemusela existovat. Stačí, že existují kakaové boby. Chroupu je ráda, často a jen tak samotné :-) A tak při výberu čokolády pro pečení tíhnu k tomu, nepoužívat nic, co by mělo méně než 70% kakaové hmoty a nejraději používám kakaovou hmotu jako takovou = 100% čokoládu. Tím se ale nenechte strhnout a jak do sušenek tak do krému dejte takovou čokoládu, která chutná vám :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné