(Zase) Dýňové muffiny

Teplé letní dny už jsou jen vzpomínkou, tak proč si večer trošku nepřitopit troubou? A když už je tu pomalinku ten podzim a s ním i spousta dýní.... proč zase neupéct dýňové muffiny? Od těch minulých se tyhle chuťově dost liší a jsou asi o trošku nadýchanější a voňavější.... No, ideálně zkuste obě varianty a uvidíte :-)

Připravila a zapsala Eva, 14.09.2017


Suroviny a příprava

  • 200 g světlé pohankové mouky
  • 50 g tapiokové mouky (škrobu)
  • 1 vrchovatá lžíce psyllia nebo 2 lžíce mletých lněných semínek
  • 100 g OPRAŽENÝCH a namletých lískových/vlašských ořechů
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky sody
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • Několik utlučených/namletých hřebíčků
  • Troška čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 150 g kokosového cukru / sušené třťinové šťávy
  • 1 x 400g plechovka kokosového mléka
  • 300 – 400 g dýňového pyré
  • Šťáva a kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu

Asi je nejlepší začít s dýňovým pyré, a to klidně i několik dní předem. Samotná příprava těsta a následné pečení už jsou pak otázkou chvilky. Takže to pyré :-)... Nejčastěji na něj používám dýni Hokaidó, ale v tohle receptu funguje stejně dobře i máslová dýně a pravděpodobně i mnohé další odrůdy. To jsem ale zatím nestihla vyzkoušet. Dýni očistíme, odkrojíme z ní konce a rozkrojíme na půl. Vydlabeme semínka a v případě máslové a nebo staršího kusu Hokaidó oloupeme slupku. Nakrájíme dýni na menší kousky. Podlijeme trošku vody. Přidáme špetku soli a v hrnci pod pokličkou  uvaříme do měkka. Pak rozmixujeme na hladké pyré, které necháme vychladnout a šup s ním do lednice/do mrazáku, nebo se pustíme rovnou do pečení.

V jedné míse smícháme všechny suché ingredience včetně psyllia/mletých lněných semínek. V jiné míse prošleháme pyré, citrónovou šťávu a kokosové mléko. Pokud máte kokosové mléko uskladněné někde v chladu, je třeba ho trošku ohřát, aby v něm nebyly hrudky ztuhlého tuku. K mokrým ingrediencím pak postupně přisypáváme suchou směs dokud se nevytvoří lité těsto. To je ze začátku hodně řídké, ale bobtnající psyllium/len semínka to za chvilku změní. Nandáme lžící do muffinové formy a pečeme v předehřáté troubě (150 °C horkovzduch/170°C klasika bez větráku) cca 30 minut. Těsta je opravdu hodně a jestli nemáte vysoké papírové košíčky je asi lepší zvolit na pečení úplně jinou nádobu... což takhle dýňová bábovka? :-)

Čoko krém

  • Dva díly světlé neochucené tahini
  • Jeden díl datlového sirupu nebo jiného tekutého sladidla
  • Kakao podle chuti
  • Sůl podle chuti

Umícháme na hladkou pastu a.... sníme buď samotné nebo namažeme na muffiny :-)

Krásný skoro podzim :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné