Tip na dýňový dip...

... ale taky omáčku, pomazánku nebo dresing. Způsobů, jak naložit s touhle dobrotou, je prostě spousta :-)

Připravila a zapsala Eva, 12.02.2017


Suroviny a příprava

  • ½ kg pečené dýně (Mám vyzkoušenou Hokaidó a máslovou.)
  • 100 g vlašských ořechů
  • 2 vrchovaté lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžičky shoyu/tamari omáčky
  • 2 lžíčky jablečného octa
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušené cibule
  • Koření podle chuti a nálady (U nás je nejoblíbenější tymián, dobromysl, bazalka...)
  • Voda

Vždycky používám dýni, která my zbyla z nějakého hromadného pečení zeleniny, ale čistě pro pořádek... Dýni oloupeme, rozkrájíme na menší kousky, pokapeme olejem, posypeme troškou soli a upečeme doměkka. Ořechy opražíme na pánvi, tak aby se krásně rozvoněli a necháme vychladnout. Doporučuji tenhle krok nevynechávat, opražení dodá oříškům výraznější (a troufnu si říct, že i lepší :-)) chuť a navíc zlepší jejich stravitelnost. Všechny ingredience sesypeme do mixovací nádoby výkonnějšího mixéru/robotu a přilijeme i trošku vody. Rozmixujeme dohladka. Podle toho, k čemu bude dýňová hmota sloužit, naředíme další vodou na požadovanou hustotu. Ochutnáme a případně dosolíme, dokyselíme,... Když počítám s dýňovou omáčkou k těstovinám, používám na zředění horkou vodu z nich a přijde jí tam docela hodně. Naopak, pokud vím, že to tentokrát bude pomazánka, není třeba to s vodou přehánět. Možnosti využití a použití jsou opravdu „nekonečné“ :-).... polévání, zapékání, promazávání a pomazávání... Vyzkoušejte a uvidíte :-)

Jestli doma nemáte (a kvůli tomuhle receptu si nechcete pořizovat) sušený česnek a cibuli, přihoďtě  k pečící se dýni jednu menší cibuli s pár stroužky česneku a pak je rozmixujte spolu se vším ostatním. Nebo, pokud jste vyznavači výraznějších chutí, přidejte kousek syrové cibule a stroužek utřeného česneku.

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné