Sušenky s červenou čočkou

Kombinace červené čočky, koření a rýže není asi nic neobvyklého... tak proč jí nezkusit i nasladko... třeba v sušenkách? :-)

Připravila a zapsala Eva, 28.08.2017


Suroviny a příprava

  • 100 g  mouky z červené čočky
  • 100 g celozrnné rýžové mouky
  • ½ lžičky sody
  • ½-1 lžička sušeného zázvoru
  • ¼ lžičky soli
  • 100 g kokosového másla
  • 100 g rýžového sirupu
  • Šťáva i kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu
  • 2 lněná „vejce“

Na lněná „vejce“ najemno pomixujememe/pomeleme dvě lžíce zlatého lnu. Smícháme je se šesti lžícemi vody a necháme pár mimut bobtnat, dokud se nevytvoří hustý gel. V kastrůlku mezi tím rozpustíme kokosové máslo, ke kterému přidáme rýžový sirup, citrónovou šťávu a nakonec i lněný gel. Pořádně promícháme a pokud je hmota příliš teplá, necháme jí pochladnout. Všechny ostatní sypké ingredience, tedy obě mouky, zázvor, sodu a sůl, promícháme. Přidáme k nim pochladlou tekutou směs a rukama vypracujeme vláčné těsto. To zabalíme do potravinářsé fólie a dáme alespoň na pár hodin, ale klidně i na pár dní, do lednice. Odleželé těsto lehce propracujeme a můžeme začít dělat sušenky...

1) Z těsta odebíráme malé, cca 15g, kousky, ze kterých uděláme kuličky, a ty pak rozplácneme razítkem. Buď s reliéfem, a to je lepší razítko trošku pomoučit, nebo jen raznicí bez reliéfu, kdy se mi osvědčilo dát mezi sušenku a razítko kousek papíru na pečení. Nic se tak nepřilepí.

2) Těsto rozválíme na lehoulince pomoučeném papíru na pečení a vykrajujeme... třeba kolečka. Tahle varianta je o něco rychlejší a pokud se rozhodnete sušenky slepovat krémem, je asi i vhodnější. Sušenky jsou jedna jako druhá bez roztřepených okrajů.

Pečeme v troubě předehřáté na 150°C horkovzduch nebo 170°C klasika bez větráku 10-15 minut, podle toho jak silné je těsto. Po vyndání z trouby necháme sušenky chvilku pochladnout na plechu a pak je přendáme na mřížku. I po úplném vychladutí zůstanou sušenky krásně vláčné a nadýchané. Pokud byste z nich chtěli křupavé suchary s neomezenou dobou trvanlivosti, stačí upečené a vychladlé sušenky zase strčit do trouby (tentokrát bez předehřívání) a na pár minut jim zatopit, pak troubu vypnout a nechat sušenky dosušit :-) Jinak mi sušenky připadají jako ideální materiál na promazání nějakou další dobrotou. Použít se dá ledacos, třeba i kokosovocitónový krém :-)

Kokosovocitrónový krém

  • 100 g kokosového másla
  • 100 g rýžového sirupu
  • Šťáva z ½ -1 citrónu
  • Špetka soli

Pokud je kokosové máslo ztuhlé, rozpustíme ho. Pak přidáme i všechny ostatní ingredience a promícháme na hladký krém. Ten je sice momentálně trochu tekutější než by se hodilo, ale v chladu zase ztuhne, takže promazané sušenky je nejlepší skaldovat v lednici. Ze začátku v jedné vrstvě až se po nějaké chvíli sušenky chladem zpevní, dají se krásně naskládat v několika vrstvách na sebe.

Rýžový sirup patří k těm méně sladivým, což pro někoho může tyhle sušenky posunout do kategorie slaného pečení. Kupříkladu naše Anča si na ně maže petrželkové pesto. Rýžový sirup se ale samozřejmě dá vyměnit za jiný. Mám ozkoušený tmavý agáve a kokosový. Sušenky jsou pak o dost sladší.

Dobrou chuť a spokojené mlsání :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné