Semínkové krekry a „medvědí“ hummus

Malá inspirace na vydatnou svačinu :-) nejen pro medvědy :-)

Připravila a zapsala Eva, 13.04.2018


Suroviny a příprava

  • 100 g mandlí
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 100 g dýňových semínek
  • 100 g chia
  • 300 ml vody
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu nebo méně či více podle chuti
  • ½ lžičky soli a nebo méně či více podle chuti

Mandle, slunečnicová a dýňová semínka sesypeme dohromady, promícháme a lehce pomixujeme. Výsledná konzistence směsi by neměla být mouka, ale větší kusy oříšků a semínek. Přidáme chia, koření, sůl, utřený/prolisovaný česnek a vodu a pořádně promícháme. Necháme chvíli odstát, dokud se voda „nevsákne“ a pak můžeme za pomoci lžičky dělat krekry na pečícím papírem vyložený plech. Lžičku je dobré občas namočit, aby se na ní semínka nelepila. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C horkovzduch/170 °C klasika bez větráku. Po 20 minutách krekry vyndáme, obracečkou otočíme na druhou stranu a dáme zpět do trouby. Tentokrát na cca 10 minut. Pak troubu vypneme, lehce vyvětráme, znovu zavřeme a krekry v ní necháme dojít dokřupava. Kdyby po úplném vychladbutí nekřupaly a byly stále lehce vláčné, stačí troubu zase na cca 10 minut zapnout (bez předehřívání) a krekříky v ní nechat dosušit do úplného vychladnutí

Směs semínek a oříšků se samozřejmě může lišit od mého výběru (mandle, slunečnice, dýně) a sestávat z těch, které najdete doma. Jen ta chia jsou tak trochu „povinná“. Bez nich by se krekříky rozpadly. Stejně tak koření se dá přidat prakticky jakékoli. Má druhá nejoblíbenější varianta po tymiánu s česnekem je uzená paprika v kombinacei se sušenou cibulí a sušeným česnekem. Krekříky jsou vynikající jen tak, ale stejně dobře poslouží i jako podklad pro pomazánky...

Raw „medvědí“ hummus

  • 100 g cizrny v suchém stavu
  • Medvědí česnek dle libosti
  • Sůl podle chuti
  • Pár lžic olivového oleje
  • Pár lžic světlé tahini
  • Šťáva z 1 citrónu
  • Voda podle potřeby

Cizrnu večer namočíme do dostatečného množství vody a necháme do druhého dne nabobtnat. Pak vodu slijeme a cizrnu necháme klíčit. Večer propláchneme vodou a následující ráno už jsou většinou vidět klíčky. Když ne, znovu propláchneme a čekáme dál :-) Já na nakličování používám tyhle parádní sklenice, ale určitě to půjde i jinak. Naklíčenou cizrnu je dobré probrat a vyřadit všechny kuličky, které nenaklíčily nebo vypadají podezřele. Pak už jen všechny suroviny sesypeme dohromady a rozmixujeme. Podle potřeby přidáme vodu. Když není medvědí česnek k mání, dá se tahle lahůdka tak trochu nahradit kombinací česneku a baby špenátu. Jeden přidá chuť a ostrost a ten druhý zase barvu. Stejně tak, pokud vás nenadchla raw varianta hummusu, dá se udělat klasika z vařené cizrny dochucená medvědím česnekem. Já jsem ale teď na jaře fanda do klíčení :-) :-) :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné