Všechny recepty - Obilí a podobné zrní

Obilí a podobné zrní

Lokše ze sladkých brambor

Byla to jen čirá zvědavost. Půjdou udělat, už tak dokonalé lokše, i ze sladkých brambor a v bezlepkové variantě? Půjdou :-) a jsou zatraceně dobré a stejně návykové jako klasika :-)

"Pracny"

Vidím pro sebe dvě cesty jak se vyrovnat s tím sychravým, studeným a zamračeným listopadem... a) odjet na druhou stranu světa, kde je právě teď teplo a sluníčko b) začít přemýšlet nad vánočním cukrovím :-)

Mrkvový dortík

„Mami, upečeme dotr,“ navrhuje s nadšením Anča a já se stejným nadšením souhlasím. Vždyť přece každý den je co slavit, ne?

Čoko/dýňové-vafle

Místo oblíbených ovesných, ovesných a ovesných kaší teď u nás často snídáme vafle. Třeba to zase přejde.... ale třeba taky ne... teplé vafle k snídani, mňam :-)

Ovesné vafle

Dostal se mi do ruky vaflovač... a tak teď jíme vafle na sladko, na slano, k snídani, k svačině a někdy i k obědu nebo k večeři. Jsem absolutně nadšená a překvapená z toho, co všechno se do vaflovače dá nalít za těsto a jaké dobroty se z něj pak vrací zpět. Tohle je náš momentální snídaňový favorit :-)

Trojzrnné palačinky

Ani rýže, ani jáhly a ani quinoa u nás doma ještě nebyli populárnější než v téhle palačinkové podobě :-) Co na plat, na tvaru prostě záleží :-)

Omáčka/polévka z dýně

Jestli jsme to, co jíme, pak je tu velká pravděpodobnost, že se ze mě brzy stane dýně :-) Jakmile si totiž jednou tyhle krásky všech možných tvarů, velikostí a barev oblíbíte, zjistíte, že se dají využít prakticky všude - od snídaně po večeři a od polévky po dezert. A tak během podzimu a zimy nemine týden, kdy by se u nás alespoň jednou nevařilo nebo nepeklo z dýně.

(Zase) Dýňové muffiny

Teplé letní dny už jsou jen vzpomínkou, tak proč si večer trošku nepřitopit troubou? A když už je tu pomalinku ten podzim a s ním i spousta dýní.... proč zase neupéct dýňové muffiny? Od těch minulých se tyhle chuťově dost liší a jsou asi o trošku nadýchanější a voňavější.... No, ideálně zkuste obě varianty a uvidíte :-)

Sušenky s červenou čočkou

Kombinace červené čočky, koření a rýže není asi nic neobvyklého... tak proč jí nezkusit i nasladko... třeba v sušenkách? :-)

Datlové s oříšky

V horkých letních dnech mě pečení moc neláká a troubě se vyhybám velkým obloukem. Anču ale tuhle napadlo, že bychom mohly udělat sušenky... z modelínky.... Tak to ne :-( Jdu pustit troubu :-) a kouknout do spižírny, z čeho, že  ty sušenky tentokrát vykouzlíme.

Červená řepa

O tom, že červená řepa je skvělá i na sladké pečení, není pochyb. Komu by se ale v tomhle horku chtělo péct? Komu by se ale nechtělo mlsat? Tak snad něco na zchlazení, ne? :-)

Tabouleh

Naše domácí verze libanonské klasiky. Místo bulguru je tu sice přirozeně bezlepkový čirok/jáhly/pohanka, prostě to, co je zrovna navařené v lednici, ale to nejdůležitější zůstává stejné... spousta bylinek a čerstvá zelenina... tedy spousta chutí a vůní léta :-)

Mrkev a kokos

Možná se to na první pohled zdá jako zvláštní kombinace, ale to jen do té doby, než ji ochutnáte :-)

Ovesné s borůvkovým krémem

Tak obyčejné a jednoduché ovesné sušenky... tak křupavé... tak dobré :-) A když je namažete borůvkovým krémem, jsou tak... neodolatelné :-)

Glazovaná (jarní) zelenina s polentou

Úžasná chuť, úžasně málo práce a užasnete, za jak malou chvilku máte hotový oběd/večeři. Nic proti syrové zelenině, ale moje malá princezna jí moc nemusí, a tak se jí snažím vyjít vstříct, třeba i tímhle způsobem. A vlastně se jí ani nedivím, že jí to tak chutná, vždyť kombinace tepelné úpravy, sladkého, slaného a kyselého elementu udělá s každou zeleninou divy :-)

Růžové palačinky

Venku to hraje všemi barvami... tak proč by stejně krásně a barevně neměl vypydat i talíř, nebo tedy to, co je na něm? :-) Tyhle palačinky jsou růžové díky červené řepě a díky ní jsou i dlouho vláčné, což u přirozeně bezlepkových dobrot nebývá zase až taková samozřejmost.

Růžový dortík

Zase je tu konec dubna. Zase mám narozeniny, a tak jsem si zase upekla dort :-) Na rozdíl od loňského roku je v něm o trošku méně kakaa a o něco více barev... K sežrání je (byl) ale stejně :-)

Perník

"Mami, uděláme perníčky... Mami, upečeme něco sladkého...Mami, já ti s tím pomůžu..."Jinými slovy, bábovičky voní perníkovým kořením, které je u nás doma velice oblíbené prakticky v čemkoli. Jsou hotové raz dva a jejich přípravu zvládnete... no, i s nadšenou pomocí těch nejmenších členů domácnosti :-) Ušetřený čas pak můžete věnovat úkidu kuchyně po společném pečení :-)

Nádivka s kopřivami

A pro to, že kopřivy jsou nejlepší malinké a mlaďounké, a u nás právě takové teď jsou, je nejvyšší čas na nádivku. Sice je to jídlo velikonoční, ale mě se letos nechce tak dlouho čekat :-)

Brownies bábovka

Rádi (y) byste přidali(y) víc luštěnin do jídelníčku a nevíte jak? Zkuste to třeba takhle :-) Doma se určitě zlobit nebudou. Z čeho bábovka je, bych ale pro poprvé doporučila prozradit teprve až zmizí. Určitě to nebude trvat dlouho :-)

Růžové risotto

O blahodárných až zázračných účincích červené řepy už toho bylo napsáno docela dost. Nejvyšší čas si z ní něco zázračně dobrého a blahodárně barevného uvařit :-)

Čoko-granola

Některá jídla se u nás točí pořád dokola. Né, že bych nevěděla co vařit, inspirace je všude dost a nevyzkoušených nápadů ještě víc. Jsou ale prostě věci, které nám chutnají, a tak je s různými malými obměnami jíme častěji než jiné :-) Třeba taková domácí snídaňová granola. A proto, že lokální a sezónní meruňky i švestky už mi z mrazáku dávno zmizely, je granola pro tentokrát s exotickými banány a v hnědém, to díky spoustě kakaa.

Máslové s oříšky

Je devět hodin večer a Anča si vzpoměla, že jsem jí slíbila máslové sušenky. Slíbila, co naplat :-), jenže doma není ani čokoláda, ani pomerančová kůra a dokonce ani rýže nebo rýžová mouka. Takže.... vznikla tahle varianta máslových s čokoládou... voňavá, křupavá a na jazyku se rozplývající :-) Třeba Vás nadchnou stejně jako nás :-)

Čirok a avokádo

Prostě si nemůžu pomoct :-). Vždycky, když vidím nějakou, pro mě novou, potravinu/surovinu, nedá mi to a musím vyzkoušet, co všechno se z ní dá v kuchyni vykouzlit. A tak  teď u nás doma máme takové čirokové období :-). Pečeme palačinky z čirokové mouky, přidáváme čirok jako zavářku do polévek... nebo vzniknul třeba tenhle salát :-) A proč ne. Jak se zdá, čirok patří mezi super zrníčka. Je přirozeně bezlepkový a obsahem živin si nezadá s oblíbenou quinoou nebo amaranthem.

Obrácený hruškový/jablečný koláč

Minimum těsta, maximum ovoce, vůní a chutí :-) Taková krásná tečka za nedělním obědem nebo taky lehký moučník k odpolední kávě. Hotový je za chvilku a snědený ještě rychleji :-)

Dýňové muffiny

Není nad to pořídit si při sklizni na přelomu léta a podzimu takovou „menší“ zásobičku dýní. To už pak totiž nemusíte moc přemýšlet nad tím, co budete vařit... hummus s pečenou dýní jako svačinka nebo lehká večeře, k obědu dýňová polévka nebo dýňové špaldoto a jako mlsku si můžete upéct... no třeba tyhle úžasně voňavé muffiny :-)

Žluté špaldoto

Na jakou barvu máte zrovna chuť ? Ne, vážně.... vedle vůně a je barva další důvod proč se nějaké jídlo (ne)rozhodneme ochutnat nebo sníst. A u dětí to platí při nejmenším dvojnásob, soudě alespoň podle naší Anči, která když si může vybrat, dá pokaždé přednost oranžové kaši před tou „obyčejnou“ o zelených palačinkách a žlutých nanucích ani nemluvě :-). A proto, že né vždycky je chuť na červenou :-) zkuste špaldoto i ve žlutém provedení a vyměňte pro tentokrát plechovku rajčat za kousek dýně.

Makovo švestková granola

Bez snídaně ani ránu... a proč taky, když si hned po ránu můžete dát takovouhle dobrotu :-) Křupavá a nadýchaná granola, která voní mákem, skořicí a spoustou dalších zdravých dobrot. Domácí je prostě nej :-) A jestli si ji dáte s jogurtem (třeba kokosovým), zalijete ji mlékem (co třeba mandlovým), a nebo s ní posypete ranní smoothie, ozdobíte čokoládový krém.... to už je na vás :-)

Banánový chlebíček

Chuť, se kterou se Anča zakousla do koupené banánové buchty, mě přinutila zapřemýšlet nad nějakou tou domácí verzí  téhle klasiky :-). A jako z udělání jsme doma zrovna měli velký trs opravdu hodně zralých banánů... a taky jsem dost uvažovala nad tím, jestli se domácí bezlepková směs (tehdy ještě JEN) na lívance dá využít i jinak. Tady je výsledek :-)

Borůvkové lívance

Vždycky, když peču lívance, přemýšlím nad tím, jak je ozvláštnit. Jak je udělat o trošku zdravější a chuťově zajímavější... mám přidat ovesné vločky nebo třeba kukuřičnou mouku? A co takhle pohanku nebo rýži? A proč to vlastně nesmíchat všechno dohromady a nemít tak po ruce úžasnou univerzální směs (nejen) na lívance?

Čoko ovesná kaše

Za okny sníh a na teploměru mínus... hodně. Místo zdravého, lahodného a studeného smoothie s kousky zmrzlého banánu to se snídaní vidím spíš na zdravou, lahodnou a hlavně TEPLOU kaši, ve které ale banán taky chybět nebude :-)

Červené špaldoto a kešu „parmazán“

Nic proti klasickému risottu a rýži obecně, ale proč si v podobném duchu občas nepohrát i s jinými zrníčky? Třeba se špaldou, která je v našich zeměpisných šířkách a délkách rozhodně víc doma než právě ta výše zmíněná rýže.

Máslové s čokoládou

Taková sladká vzpomínka na Vánoce, alespoň co do kombinace chutí :-) V téhle podobě se ale pomerančem, máslem a čokoládou vonící sušenky uplatní kdykoli během roku. Stačí si jen najít půl hodiny na jejich přípravu.

Mrkvová kaše

Studené a tmavé zimní ráno bez teplé snídaně? Hrůza! Naše letošní nejoblíbenější verze ovesné kaše je právě tahle – do oranžova zbarvená mrkvovou šťávou, vonící kokosem a melasou. Při pomyšlení na takovouhle laskominu je pak i vstávání o něco příjemnější :-)

Křehké pomerančové sušenky

Slepované cukroví už asi neodmyslitelně patří k českým Vánocům. Tohle je naše letošní verze „lineckého“ a to hned ve dvojím provedení... A protože mezi úklidem, pečením, vařením nedělního oběda a sháněním dárků (To aby toho Ježíšek neměl moc.) a spoustou dalších předvánočních radostí už není moc času na zbyt, jdeme rovnou k věci, tedy k receptu :-)

Proteinové karamelky

Světlá verze Amaranthových kostek... stejně dobrá na chuť, stejně rychlá a jednoduchá na přípravu... Prostě ideální materiál pro malé pomocníky :-)

Melasovníčky

Zas až tak nestojím o dárky pod stromečkem a je mi úplně jedno jestli do Vánoc stihnu umýt okna a vymést pavučiny ze všech koutů... Chci v klidu prožít advent, strávit co nejvíc času s lidmi, které mám ráda, udělat věnec, upéct perníčky,... a taky „melasovníčky“ :-)

 

Pomerančový dortík/buchta...

Recept na tenhle dortík/buchtu/chlebíček už mám připravený od léta. Chtěla jsem psát o tom, jak jsou pomeranče tropické ovoce a jak bychom je tedy i my měli jíst v teplotách, které se těm tropickým blíží (ideálně v létě), ale nějak to nevyšlo :-( Přece jen je spousta tropických a subtropických dobrot u nás spojená se zimou, vánocemi... takový Mikuláš bez pořádné nadílky mandarinek nebo vánoční stůl bez mísy pomerančů, sušených datlí a fíků??? :-) Možná je to jen generační záležitost, ale i kdyby, na kráse tohohle receptu to nic nemění. Upéct ho můžete v zimě, v létě... a chutnat bude jak babičkám tak dětem. Alespoň u nás to tak je :-)

Zeleninový hrnec

Miluju jídla „z jednoho hrnce“. Ty úžasné kombinace různých surovin a jejich specifických chutí, vůní, struktury... mňam :-) A taky se při tomohle způsobu vaření neumaže moc nádobí a vůbec se to vlastně tak nějak celé vaří samo :-)

Karamelová krajka

Do začátku adventu sice ještě nějaký ten den zbývá, ale vzrušené debaty o cukroví už slyším ze všech stran :-) Tady je jedna taková malá inspirace pro milovníky slaného karamelu a koření :-) Nebojte, moc se u toho pečení nenadřete. Nejtěžší bude vydržet nesníst všechny karamelky na posezení :-)

Ořechový dortík

Co děláte ve volných chvílích vy? Já dost často vařím, peču, kvasím, suším,... a nebo přemýšlím o tom, co bych uvařila, upekla, zkvasila, usušila... Vždycky mi bylo záhadou co na tom chytání ryb ti rybáři mají. Prosedět celé hodiny u vody, a pak třeba tu chycenou rybu pustit. Blázni :-) Co by asi takový nadšený rybář řekl na to, kolik hodin prostojím u plotny já. A pak se to taky ne vždycky povede, nebo to nevyjde podle představ... Blázen :-) Každý podle svého gusta :-) Tady je výsledek jedné takové volné chvilky. Ořechový dortík, kde základ těsta tvoří fazole a krém je z tofu??? Nezní to divně? Zní. A jak to vlastně chutná? Dobře :-) Jestli  nevěříte, vyzkoušejte.

Peanutbutter cookies

Sbírání kaštanů a podzimem zbarveného listí bylo fajn :-) Jenže pak začalo pršet, tak jsme s Ančou běžely co nejrychleji domů a abychom nemyslely na to, že je nám zima, a že jsme jak dvě zmoklé slepice, povídaly jsme si o tom, jak budeme péct sušenky... :-) Americká klasika v našem domácím podání :-)

Čoko sušenky a čoko krém

To si takhle Anča v sobotu po ránu vzpomněla, že chce péct sušenky. Tak jsme pekly... z toho co nám chutná a z toho co bylo doma :-)

Chia puding

Nejsem si úplně jistá, jestli má tahle gelovitá hmota plná semínek něco společného s pudingem, tak jak si ho pamutuju z dětství, ale jsem si jistá, že mi chutná :-) A asi v tom nebudu sama. Chia puding a chia semínka vůbec jsou v posledních letech dost populární a populární jsou i u nás doma. Díky bohu :-) Dát dohromady zdravou výživnou a dobrou snídani je tak otázka chvilky a ještě je to docela legrace, když vám s tím pomáhají prckové :-)

Palačinkové dobrodružství – pohanka

Ani vlastně nevím kde a jak začít. Palačinky jsou totiž pro mě velké téma. Nejen variabilitou těsta, ale hlavně širokou škálou použití. Nejde tu totiž jen o sladké snídaňové variace (marmeláda, ovoce, jogurt, zmrzlina...) Když je promažete jakoukoli pomazánkou a proložíte zeleninou, najednou je z nich super oběd do krabičky a s náplní typu co dům dal, poslouží úžasně jako lehká a rychlá večeře.

 

Pohankovo-hlívový salát

Chutnala vám posypka na bramborovo-květákový krém? Mně (a všem ostatním u nás doma) ano,  a tak vznikl i tenhle salát :-) Dobrých, jednoduchých a zdravých jídel do krabičky prostě není nikdy dost :-)

Pohádkové jáhlové placičky/bochánky...

Asi bychom měli doma s těmi pohádkami trochu brzdit. To že se Anička vidí jako princezna je ok, ale když už to přišlo i na mě :-)... Šehrezádě vždycky zbyla polovina příběhu, aby měla i následující večer co (začít) vyprávět. Byl to od ní nepochybně chytrý tah. Zachránil jí život. Mě z každého vaření taky něco zbyde a život si tím spíš zkomplikuju než zachráním :-) Ale stejně jako Šehrezáda pokračuju s tím co mám dál... Nedávno my zbyly uvařené jáhly a nechtělo se mi z nich dělat ani Jáhloto ani kaše... 

Borůvkové muffiny

A proto, že pořád rostou a je jich dost, tak ještě jeden borůvkový recept :-). No, a kdyby se vám nechtělo do lesa, místo borůvek se dají použít ostružiny, rybíz, maliny,... prostě to, co máte po ruce a co vám chutná :-)

Borůvkové kostky

Letos je trhání borůvek opravdu zábava. Jednak jich je všude kolem dost (alespoň u nás) a hlavně to baví i Anču. Na rozdíl od loňského roku je totiž už vyšší než borůvčí :-) Chodí po lese s vlastním hrnečkem a sem tam do něj i něco nasbírá – lístečky, šišky, borůvky,... Hlavně, že můžu v klidu sbírat já. Ta monotónní činnost mě uklidňuje a těší a navíc pak můžeme s Ančou upéct i nějakou dobrotu :-)

Pohanková kaše

Kaše jsou u nás prostě NEJčastější/běžnější/oblíbenější/žádanější snídaně. A tahle patří k těm NEJjednodušším a řekla bych, že i k NEJzdravějším co znám. Nemusí se ani vařit :-)

Quinoa nejen do krabičky

Venku je tak krásně, tak proč trávit u sporáku víc času, než je nezbytně nutné? Letní vaření by mělo být rychlé, jednoduché, ale při tom zdravé a dobré :-) A taky je fajn, když se jídlo dá snadno sbalit s sebou na cesty (do práce, na výlet, k vodě,...)

Meruňková granola

Z oblohy padají provazy deště a každou chvilku zahřmí, někdy je to daleko a někdy zase zatraceně blízko až nás to vyleká... Pozorujeme s Ančou z okna letní boužku a v troubě se nám peče meruňková granola. Z odpoledne na pískovišti už asi nic nebude, zato ke snídani bude dobrota :-)

Kukuřičné krekry

„Kdo si hraje, nezlobí. To se přece dobře ví.“ prozpěvuje si Fanda z Kouzelné školky, který se u nás zabydlel. Něco na tom bude :-) Já si teď kupříkladu hraju s kukuřičnou moukou... Když pominu všechny její neopminutelné nutriční benefity, hlavní důvod je, že ta žlutá, sluníčková barva mě prostě láká :-) Anču zase poslední dobou lákají v obchodech všechny slané mlsky: tyčinky, brambůrky, krekry... což mi nedá, abych nezkusila nějakou tu domácí variaci na dané téma, nebo raději 3 :-)

Jarní jahelník, rebarbora a jahody

Sobotní snídaně nebo nedělní moučník? Každopádně celkem rychlá a zdravá dobrota :-) a to v doprovodu dvou jarních chutí - rebarbory a jahod. 

Amaranthové kostky

S přibývajícím hezkým počasím ubývá chuť trávit tolik času u trouby a u sporáku. Jenže chuť na sladké tu pořád je :-)

Chocolate Mud Cake

Slovo „cake“ asi nemusím představovat :-) „Mud“ se dá přeložit jako bahno a jak napovídá zbytek názvu tohohle příspěvku, je řeč o čokoládovém bahně... Dort byl narozeninový a ty narozeniny byly moje. Takže byl můj i dort...? No, ten první (původní) mi snědli. Pro focení a pro sebe jsem tak pekla ještě jeden, ale komu by to vadilo, když se tu pořád bavíme o čokoládě :-)

Datlové karamelky

Nedávno se mi dostala do ruky cereální tyčinka New Bar červená řepa. Seznam použitých surovin a hlavně jeho délka mě moc nenadchnul, ale ta myšlenka, použít červenou řepu, se mi líbila. No nic... uděláme domácí :-)

Medvědí česnek a zase jedno jáhloto

Medvědí česnek a dobroty z něj už pár let patří mezi jarní klasiku. Díky bohu :-) Jeho oblíbenost ho dostala až na farmářské trhy, kde je v sezóně celkem běžně k dostání. Díky bohu :-) Loni jsme totiž s Ančou kvůli téhle úžasné bylince proběhaly lužní lesy v širokém dalekém okolí a nenašly ani lísteček. Né, že  by to nebyly zajímavé a přínosné procházky, ale ten medvěďák jsme musely nakonec koupit :-)

Jáhloto s kozím sýrem

Tak dlouho nám ležel v lednici a čekal na nějakou tu „zvláštní“ příležitost, až bylo třeba ho rychle sníst... Čersvý kozí sýr je prostě lahůdka a v jednoduchosti je krása, takže tady je jeden super jednoduchý recept :-)

Jáhlová kaše/Jáhlový puding

Nevíte co se zbytkem jáhel od oběda? Tahle dobrůtka rozhodně stojí za vyzkoušení :-)

Datlové kuličky 100x jinak

Moje nová láska se jmenuje datlová pasta :-) Ta lehkost, jednoduchost a rychlost, se kterou se z ní dají vykouzlit úžasné dobroty... A to, že ty dobroty jsou i úžasně zdravé snad už ani nemusím říkat :-)

Pesto ze sušených rajčat

Když máte v lednici skleničku tohohle zázraku, vykouzlit úžasný oběd, večeři, svačinku... je otázka jen několika minut ...a pár dalších ingrediencí :-)

Blondies/Ořechové muffiny

Blonďatá verze fazolových brownies :-) Voní vanilkou, tak jako klasické blondies, a uvnitř zůstanou i po upečení krásně vláčné, tak jako klasické blondies :-) Pokud vám, ale tahle konzistence nesedne, zkuste je přidáním pár dalších ingrediencí proměnit na muffiny. Těžko říct, která varianta je lepší :-)

Teffové sušenky

Prostě jsme si s Ančou koupily další razítka a musely je hned vyzkoušet :-) No a já si ještě k tomu koupila tmavou teffovou mouku...

Sedmikráskové rizoto

Né, že by hlavní ingrediencí byly sedmikrásky, ale jiný název mě nenapadá. Všechno ostatní je tak nějak moc popisné a vůbec to nevystihuje lehkost a krásu tohohle jídla :-)

Sezamovo-čokoládové sušenky

Měly být z burákového másla a promazané marmeládou... Domácí burákové máslo snědl Luky a marmeláda zmizela v palačinkách. Ale rychlost, kterou tyhle sušenky ubývají z krabičky mě přesvědčila o tom, že všechno je tak, jak má být. A peanut butter cookies holt budou až někdy příště :-)

Pohanková granola nejen s hruškami

Pro nadšené sušiče. Ale pokud nemáte sušičku, nevěšte hlavu a klidně čtěte dál. Tahle super zdravá dobrůtka se dá i upéct v troubě.

Sezamové sušenky

Je pochmurné zimní odpoledne a mě už nebaví hrát si s modelínkou. Nechávám v tom Anču samotnou a jdu si hrát po svém... Těžko říct, jestli jsou tyhle sušenky spíš sezamové, ovesné a nebo jablečné. Zkuste a posuďte sami :-)

Carrot cake

Jestli jste si jako malí rádi hráli s modelínou nebo s moduritem, je tenhle recept přesně pro Vás :-) A troubu nechte klidně vypnutou. Kombinace zimních zahřívacích potravin jako jsou mrkev, pohanka i skořice a troška té exotiky v podobě pomeranče a kokosu je dohromady prostě boží :-)

Perníčkoví trufflíci

Nestihli jste o Vánocích sníst všechno cukroví? U nás zbyly nějaké ty perníčky. Né, že by nebyly dobré, ale bylo jich prostě moooooc. Recept na pohankové bezlephové perníčky se totiž neobešel bez experimentování a vylaďování a chvilku mi trvalo než jsem se propekla k té finální podobě, se kterou jsem byla spokojená. Aspoň si teď máme s Ančou, kromě modelínky, s čím hrát :-)

Skotské Oatcakes

Národní klasika, něco jako u nás knedlík :-). Co domácnost, to trochu jiný recept, ať už složením nebo způsobem přípravy (Něco jako u nás knedlík:-)). Každopádně ty domácí jsou nejlepší, i když musím přiznat, že u Marks and Spencer se dají sehnat docela dobré. Než bych, ale oblékla sebe, Anču a vydala se na cestu, tak raději zapnu troubu a vyndám ze spižírny vločky ...

Trufflíci v bílém

Sněží... pohankové pukance po celé kuchyni. Anče se podařilo otevřít (vší silou roztrhnout) nenačaté balení. Ještě, že to nebyly amaranthové perličky. Ale co s tím?

Pohankové perníčky

Ale taky tak trochu rýžové, medové..... úžasně voňavé, hned po upečení měkoučké, bezlepkové a hlavně vánoční. A pokud jste na zdobení šikovnější než já, tak i krásné :-)

Vanilkové rohlíčky

Není to nutnost, ale zvědavost :-) Půjde to vůbec? Bude to dobré? Letos peču vánoční cukroví bez lepku a jak se ukázalo, možností je spousta a to i bez použití hotových bezlepkových směsí mouky. Tohle je jedna z nich.

Babonová polífka – Bramboračka

Jak jinak začít s pečením vánočního cukroví, než že si uvaříte něco naprosto jiného :-) Při tom všem ochutnávání  rozlomených rohlíčků a jiných, né úplně povedených kousků, krémů, marmelád, oříšků..... mám vždycky největší chuť na polévku. Tahle je rychlá, jednoduchá, plná chutí i barev a stejně dobrá ohřátá jako zrovna uvařená.

Hrstková polévka

Naše domácí verze osvědčené pra, pra, pra...babičkovské klasiky. Zahřeje po těle i na duši :-)

Ovesná kaše

Rána už začínají být pořádně chladná, brr :-( Tady pomůže jedině teplá snídaně. U nás to bývá nejčastěji kaše; rýžová, jahelná, pohanková nebo třeba ovesná... Momentálně nejoblíbenější verze té ovesné je tahle.

Ovesné sušenky

Nejsem si úplně jistá jestli jsou tyhle sušenky pro Anču zajímavé kvůli chuti a nebo kvůli tomu, že se s nimi dá tak dobře hrát. Rozdrobit každou z nich na co nejmenší kousky a smíchat ji s jogurtem, tahini a medem se zdá být dost dobrá zábava...už to dělám taky. Je to vážně dobré :-)

Tvarohový koláč

„Aninka peče koláč.“ říká s úsměvem na tváři a tyčákem v ruce Anča, aneb další úžasně jednoduchý recept a sólo pro tyčový mixér.

Čokoládová kaše

„Mámóóó, kašu!“ volá Anča vedle z pokoje, kde sleduje Mášu, která chce kaši. Příklady prostě táhnou:-) Ale proč ne... Naše rýžová klasika, tentokrát bez kardamomu, zato s kakaem a banánem.

Pohanková granola

Nový přírůstek do naší rodiny se jmenuje Excalibur 4500. Rozměry v cm jsou 20x42x48, váha 7,25 kg, výkon motoru 400 Watt, 5 sušících táců... no prostě láska na první pohled a vzhledem k pořizovací ceně snad i na celý život:-). Moje přemítání ohledně jídla se tak teď většinou stočí k otázce Sušit nebo nesušit? A nebo jejím variantám A dalo by se to usušit? Co bych tak ještě mohla usušit?.....Proto i následující recept je sušený a né pečený jak by se od granoly dalo čekat.

Mango

Anče se v obchodě tak moc líbilo, že nechtěla odejít bez něj. A já ho vlastně ještě nikdy neochutnala. A proto, že lokálního sezónního ovoce ještě není moc, jsem ráda i za to, které je lokální a sezónní někde jinde a já si ho můžu u nás koupit. A jak jsem tak po cestě domů přemýšlela co s tím mangem provedu......No prostě je tu zase recept na kaši :-) Opět kokosová, tentokrát ale ve větším množství. Bylo nás totiž u stolu víc. A zapomněla jsem si večer namočit kešu oříšky, tak jsem je nahradila mandlovým máslem. Nikdo si nestěžoval.

Kokosová kaše pro horké dny

Minule jsme psala recept na základní rýžovou kaši, a že se dá různě obměňovat. Tady je varianta s kokosovým mlékem. Jinak kokosové mléko je u nás doma docela novinka. První plechovka zmizela během půl hodinky po otevření za pomoci dvou lžiček. Tu druhou jsem stihla „zachránit“ pro kaši.

Naše rýžová snídaňová kaše

Anču zajímá hlavně to, co mají na talíři ostatní, a tak snídáme všichni kaši.... Momentálně nejčastěji tuhle. Základní verze se dá různě pozměnit podle toho co je zrovna doma a podle toho kdo má na co chuť a většinou jí, i v rámci jedné snídaně, každý jíme dochucenou trochu jinak...to aby to Anča měla pestřejší, když od každého ochutnává.