Všechny recepty - Bez lepku

Bez lepku

Semínkové krekry a „medvědí“ hummus

Malá inspirace na vydatnou svačinu :-) nejen pro medvědy :-)

Koka sušenky s jahodami

Jak jinak přivítat jaro než nějakou tou dobrotou :-)

Quiche

Cibulový, dýňový, s červenou řepou, růžičkovou kapustou, chřestem, květákem, se sýrem, ale i bez něj... Variant dobrých a ještě lepších náplní je spousta. A jaká zrovna provoní kuchyni u nás doma dost záleží na sezóně a na tom, co za zbytky z lednice je třeba spotřebovat.... prostě po každé jinak :-). Co už ale dost dlouho zůstává stejné je tohle těsto...

Lokše ze sladkých brambor

Byla to jen čirá zvědavost. Půjdou udělat, už tak dokonalé lokše, i ze sladkých brambor a v bezlepkové variantě? Půjdou :-) a jsou zatraceně dobré a stejně návykové jako klasika :-)

Skoro sýrová omáčka

...ale opravdu jen skoro :-) Základní surovinou jsou totiž kešu oříšky, což je jen těžko k uvěření, když omáčku ochutnáte... ta krémovitá konzistence, jemná chuť...mňam :-) A vlastně to tak úplně není ani omáčka, ale kešunéza. Jestli vás tahle dobrota okouzlila stejně  jako mě, určitě oceníte další způsob jejího použití a pokud ne, bude to pravděpodobně tím, že jste jí ještě nevyzkoušeli jako omáčku na těstoviny :-)

 

Houbovka

A je tu leden...po svátcích plných lahůdek a delikates všeho druhu  jsou tu zase „všední“ dny, kdy na vyvařování už není tolik času.  Ale dobře by se mělo jíst pořád, ne ? :-) Tahle houbovka je taaak strašně dobrá a při tom taaak strašně jednoduchá , že by byla škoda jí nevyzkoušet :-) 

Skořicovojablečné lanýže

Skoro se mi tomu nechce věřit, ale po tom ultramaratonu, kdy od poloviny listopadu zkouším a peču vánoční cukroví, mě to pečení už nějak nebaví. Válení kuliček mě ale baví pořád :-)

Čokodatlové lanýže

Domácí čokoláda je úžasná dobrota.... ale tyhle malé a nenápadné kuličky slazené datlemy a vonící kakaem jsou snad ještě lepší :-) Nevěříte? Vyzkoušejte :-)

"Pracny"

Vidím pro sebe dvě cesty jak se vyrovnat s tím sychravým, studeným a zamračeným listopadem... a) odjet na druhou stranu světa, kde je právě teď teplo a sluníčko b) začít přemýšlet nad vánočním cukrovím :-)

Mrkvový dortík

„Mami, upečeme dotr,“ navrhuje s nadšením Anča a já se stejným nadšením souhlasím. Vždyť přece každý den je co slavit, ne?

Čoko/dýňové-vafle

Místo oblíbených ovesných, ovesných a ovesných kaší teď u nás často snídáme vafle. Třeba to zase přejde.... ale třeba taky ne... teplé vafle k snídani, mňam :-)

Hlívový hrnec

Někdy nad receptem dlouho přemýšlím a ladím detaily. Někdy se mi o něm zdá a někdy si prostě jen stoupnu k plotně a házím do hrnce to, co mi zrovna přijde na mysl a pod ruku. Vaření je kreativní činnost :-) Tady je jedna taková momentální inspirace – kombinace hlívového guláše a cizrny alla bolognese... Prostě jsem potřebovala spotřebovat zbytky z lednice a povedlo se :-)

Ovesné vafle

Dostal se mi do ruky vaflovač... a tak teď jíme vafle na sladko, na slano, k snídani, k svačině a někdy i k obědu nebo k večeři. Jsem absolutně nadšená a překvapená z toho, co všechno se do vaflovače dá nalít za těsto a jaké dobroty se z něj pak vrací zpět. Tohle je náš momentální snídaňový favorit :-)

Trojzrnné palačinky

Ani rýže, ani jáhly a ani quinoa u nás doma ještě nebyli populárnější než v téhle palačinkové podobě :-) Co na plat, na tvaru prostě záleží :-)

Omáčka/polévka z dýně

Jestli jsme to, co jíme, pak je tu velká pravděpodobnost, že se ze mě brzy stane dýně :-) Jakmile si totiž jednou tyhle krásky všech možných tvarů, velikostí a barev oblíbíte, zjistíte, že se dají využít prakticky všude - od snídaně po večeři a od polévky po dezert. A tak během podzimu a zimy nemine týden, kdy by se u nás alespoň jednou nevařilo nebo nepeklo z dýně.

(Zase) Dýňové muffiny

Teplé letní dny už jsou jen vzpomínkou, tak proč si večer trošku nepřitopit troubou? A když už je tu pomalinku ten podzim a s ním i spousta dýní.... proč zase neupéct dýňové muffiny? Od těch minulých se tyhle chuťově dost liší a jsou asi o trošku nadýchanější a voňavější.... No, ideálně zkuste obě varianty a uvidíte :-)

Salát z kořenů a s kari

Jak jen si poradit s tou spooooustou krásné zeleniny, která je teď všude... na zahradě, na trzích, ve farmářských obchodech...? Sníst? Sníst! :-) A třeba jen takhle jednoduše :-)

Sušenky s červenou čočkou

Kombinace červené čočky, koření a rýže není asi nic neobvyklého... tak proč jí nezkusit i nasladko... třeba v sušenkách? :-)

Květákový hrnec

Ke konci léta a na začátku podzimu nikdy nevím z čeho vařit... tedy z čeho vařit dřív. Jestli mám upéct tu krásně oranžovou dýni, uvařit omáčku z těch úžasně voňavých rajčat, naplnit papriky... Všeho je tolik tolik tolik a je to tak dobré dobré dobré :-) A tak často naházím do jednoho hrnce nebo na pekáč co mi zrovna přijde pod ruku, přidám pár dalších dobrot ze spižírny a ono to vždycky nějak DOBŘE dopadne :-)

Datlové s oříšky

V horkých letních dnech mě pečení moc neláká a troubě se vyhybám velkým obloukem. Anču ale tuhle napadlo, že bychom mohly udělat sušenky... z modelínky.... Tak to ne :-( Jdu pustit troubu :-) a kouknout do spižírny, z čeho, že  ty sušenky tentokrát vykouzlíme.

Červená řepa

O tom, že červená řepa je skvělá i na sladké pečení, není pochyb. Komu by se ale v tomhle horku chtělo péct? Komu by se ale nechtělo mlsat? Tak snad něco na zchlazení, ne? :-)

Domácí snickers

I když popravdě řečeno, už ani nevím jak chutná ta kupovaná verze. (Takže snad název alespoň trošku sedí.) Tahle varianta je každopádně dooost rychlá a nenáročná na přípravu a dooost dobrá a náročná na to, abyste nesnědli celou dávku na posezení :-)

Kešunéza... a mladé zelí

a nebo třeba salátová okurka/červené zelí/karotka/červená řepa..... ale tahle dobrota není jen zálivkou na zeleninový salát. Dá se použít i jako omáčka na těstoviny nebo třeba dip. Jinými slovy je absolutně jedno k čemu si jí dáte. Vynikající bude vždycky a se vším :-)

Tabouleh

Naše domácí verze libanonské klasiky. Místo bulguru je tu sice přirozeně bezlepkový čirok/jáhly/pohanka, prostě to, co je zrovna navařené v lednici, ale to nejdůležitější zůstává stejné... spousta bylinek a čerstvá zelenina... tedy spousta chutí a vůní léta :-)

Mrkev a kokos

Možná se to na první pohled zdá jako zvláštní kombinace, ale to jen do té doby, než ji ochutnáte :-)

Citrónové kostky/"clafoutis"...

Už dlouho jsem si nehrála s kokosovou moukou. Nejvyšší čas to napravit :-) Lehký letní moučník s nádechem citrónu a kokosu, který je hotový za chvilinku a snědený ještě o něco rychleji :-)

Rajčatová s fenyklem a fazolemi

Omáček, hustých polévek a „gulášů“, které se červenají a voní po rajčatech není nikdy dost. Jejich příprava je jednoduchá, použití hodně variabilní a hlavně ta úžasná chuť :-) Tahle verze je ještě navíc ovoněná fenyklem, protože jak se zdá, já bez něj v poslední době prostě neumím uvařit :-)

Bezový vodní kefír

Miluju vůni a chuť bezu, ale snažit se je uchovat pomocí spousty cukru ve šťávách a sirupech mě moc neláká..... Ještě, že se bez, stejně jako ostatní bylinky, dá tak jednoduše usušit...  a jestli se u Vás doma taky zabydlel vodní kefír, není nic jednoduššího, než dát tyhle dva dohromady. Výsledkem je probiotická, lehce nakyslá limonáda s nádechem bezu. Co víc si v horkých dnech přát :-)

Ovesné s borůvkovým krémem

Tak obyčejné a jednoduché ovesné sušenky... tak křupavé... tak dobré :-) A když je namažete borůvkovým krémem, jsou tak... neodolatelné :-)

Glazovaná (jarní) zelenina s polentou

Úžasná chuť, úžasně málo práce a užasnete, za jak malou chvilku máte hotový oběd/večeři. Nic proti syrové zelenině, ale moje malá princezna jí moc nemusí, a tak se jí snažím vyjít vstříct, třeba i tímhle způsobem. A vlastně se jí ani nedivím, že jí to tak chutná, vždyť kombinace tepelné úpravy, sladkého, slaného a kyselého elementu udělá s každou zeleninou divy :-)

Růžové palačinky

Venku to hraje všemi barvami... tak proč by stejně krásně a barevně neměl vypydat i talíř, nebo tedy to, co je na něm? :-) Tyhle palačinky jsou růžové díky červené řepě a díky ní jsou i dlouho vláčné, což u přirozeně bezlepkových dobrot nebývá zase až taková samozřejmost.

Růžový dortík

Zase je tu konec dubna. Zase mám narozeniny, a tak jsem si zase upekla dort :-) Na rozdíl od loňského roku je v něm o trošku méně kakaa a o něco více barev... K sežrání je (byl) ale stejně :-)

Červená čočka na 100 způsobů

Nic nového pod sluncem... prostě super dobrá, zdravá a rychlá večeře nebo oběd. Zelenina se dá obměňovat podle sezóny, takže je to během celého roku zároveň i eso v rukávu pro okamžiky, kdy nevíte co uvařit... jednou s těstovinami, po druhé s (domácím) chlebem a nebo taky s jáhlami, ráží, quinoou... Možností je spousta, takže... Pojďte si hrát s červenou čočkou :-)

Barevné polevy

Když netoužíte po estetické dokonalosti konvenčních cukrářských polev, se kterými se sice krásně pracuje, jsou úžasně barevné a celkem laciné.... na druhé straně ale plné bílého cukru, ztužených tuků a umělých barviv, dá se to celé pojmout i jinak... o dost zdravěji a docela jednoduše. Jako základ poslouží kokos a o barvy se v tomhle případě postarají kurkuma, červená řepa a čaj matcha... samé super zdravé potaviny :-)

Zelená medvědí pomazánka

Kolem se všechno zelená, klíčí a kvete, a tak i já ladím své kulinářské počiny do zelena, hodně klíčím, všechno co se naklíčit jen dá, a sama jen kvetu :-). Zelená, vitamíny, enzimy a živinami vůbec nabytá pomazánka... nebo třeba dip, ale to už je na Vás, jak se rozhodnete tuhle dobrotu použít. Já jí mažu všude, kde se dá. Na jedné straně má něco společného s pestem, ale stjejně tak je trošku podobná i hummusu, prostě dobrota. Vyzkoušejte a uvidíte :-)

Perník

"Mami, uděláme perníčky... Mami, upečeme něco sladkého...Mami, já ti s tím pomůžu..."Jinými slovy, bábovičky voní perníkovým kořením, které je u nás doma velice oblíbené prakticky v čemkoli. Jsou hotové raz dva a jejich přípravu zvládnete... no, i s nadšenou pomocí těch nejmenších členů domácnosti :-) Ušetřený čas pak můžete věnovat úkidu kuchyně po společném pečení :-)

Medvědí krekry

Udělaly(i)  jste z něj pesto? Máte ho v mrazáku? Posledních pár dní (týdnů) ho přidáváte prakticky do všeho, co vaříte? A ještě pořád přemýšlíte kam s ním? Medvědí česnek je prostě úžasný, ale jeho sezóna není nekonečná, a tak je třeba tu chvilku kdy roste maximálně užít a využít. Já letos vsadila na sušení a na krekry a jak se zdá, nebyl to špatný nápad :-) Barevně sice tyhle krekříky nejsou tak pěkné jako jejich paprikoví kamarádi, ale chuťově... jsou stejně k sežrání :-)

Jarní hummus

Jarní hlavně kvůli té úžasně zelené barvě, za kterou může hrášek. Za neuvěřitelně krémovitou konzistenci zase můžou bílé fazole, místo častěji používané cizrny, a ta vůně, to je máta... a nebo třeba bazalka, když se rozhodnete pro ní :-)

Cizrnový "guláš"

Všechno rajčatové, všechno, kde jsou kuličky – jak Anča říká cizrně – a všechno , do čeho se dá namočit chleba, nebo co se dá nalít na těstoviny, má u nás úspěch :-) Proč ne, jednoduchá jídla plná vůní a chutí, která se dají ohřát a jsou skvělá i druhý den, patří i mezi mé favority :-)

Brownies bábovka

Rádi (y) byste přidali(y) víc luštěnin do jídelníčku a nevíte jak? Zkuste to třeba takhle :-) Doma se určitě zlobit nebudou. Z čeho bábovka je, bych ale pro poprvé doporučila prozradit teprve až zmizí. Určitě to nebude trvat dlouho :-)

Růžové risotto

O blahodárných až zázračných účincích červené řepy už toho bylo napsáno docela dost. Nejvyšší čas si z ní něco zázračně dobrého a blahodárně barevného uvařit :-)

Čoko-granola

Některá jídla se u nás točí pořád dokola. Né, že bych nevěděla co vařit, inspirace je všude dost a nevyzkoušených nápadů ještě víc. Jsou ale prostě věci, které nám chutnají, a tak je s různými malými obměnami jíme častěji než jiné :-) Třeba taková domácí snídaňová granola. A proto, že lokální a sezónní meruňky i švestky už mi z mrazáku dávno zmizely, je granola pro tentokrát s exotickými banány a v hnědém, to díky spoustě kakaa.

Rajská polévka...nebo omáčka?

Způsobů jak vykouzlit rajskou rajskou polévku je spousta. Můj momentálně nejoblíbenější je tenhle – spousta zeleniny, spousta chutí, vůní a skoro žádná práce :-)

Máslové s oříšky

Je devět hodin večer a Anča si vzpoměla, že jsem jí slíbila máslové sušenky. Slíbila, co naplat :-), jenže doma není ani čokoláda, ani pomerančová kůra a dokonce ani rýže nebo rýžová mouka. Takže.... vznikla tahle varianta máslových s čokoládou... voňavá, křupavá a na jazyku se rozplývající :-) Třeba Vás nadchnou stejně jako nás :-)

Hráškový krém

Venku se toho ještě moc nezelená, tak snad alespoň na talíři, tedy v misce :-) Slaďoučký hrášek, voňavá bazalka,... mňam a třeba už to jaro opravdu co nevidět přijde a s ním všechna ta zeleň...

Čirok a avokádo

Prostě si nemůžu pomoct :-). Vždycky, když vidím nějakou, pro mě novou, potravinu/surovinu, nedá mi to a musím vyzkoušet, co všechno se z ní dá v kuchyni vykouzlit. A tak  teď u nás doma máme takové čirokové období :-). Pečeme palačinky z čirokové mouky, přidáváme čirok jako zavářku do polévek... nebo vzniknul třeba tenhle salát :-) A proč ne. Jak se zdá, čirok patří mezi super zrníčka. Je přirozeně bezlepkový a obsahem živin si nezadá s oblíbenou quinoou nebo amaranthem.

Obrácený hruškový/jablečný koláč

Minimum těsta, maximum ovoce, vůní a chutí :-) Taková krásná tečka za nedělním obědem nebo taky lehký moučník k odpolední kávě. Hotový je za chvilku a snědený ještě rychleji :-)

Tip na dýňový dip...

... ale taky omáčku, pomazánku nebo dresing. Způsobů, jak naložit s touhle dobrotou, je prostě spousta :-)

Dýňové muffiny

Není nad to pořídit si při sklizni na přelomu léta a podzimu takovou „menší“ zásobičku dýní. To už pak totiž nemusíte moc přemýšlet nad tím, co budete vařit... hummus s pečenou dýní jako svačinka nebo lehká večeře, k obědu dýňová polévka nebo dýňové špaldoto a jako mlsku si můžete upéct... no třeba tyhle úžasně voňavé muffiny :-)

Makovo švestková granola

Bez snídaně ani ránu... a proč taky, když si hned po ránu můžete dát takovouhle dobrotu :-) Křupavá a nadýchaná granola, která voní mákem, skořicí a spoustou dalších zdravých dobrot. Domácí je prostě nej :-) A jestli si ji dáte s jogurtem (třeba kokosovým), zalijete ji mlékem (co třeba mandlovým), a nebo s ní posypete ranní smoothie, ozdobíte čokoládový krém.... to už je na vás :-)

Banánový chlebíček

Chuť, se kterou se Anča zakousla do koupené banánové buchty, mě přinutila zapřemýšlet nad nějakou tou domácí verzí  téhle klasiky :-). A jako z udělání jsme doma zrovna měli velký trs opravdu hodně zralých banánů... a taky jsem dost uvažovala nad tím, jestli se domácí bezlepková směs (tehdy ještě JEN) na lívance dá využít i jinak. Tady je výsledek :-)

Borůvkové lívance

Vždycky, když peču lívance, přemýšlím nad tím, jak je ozvláštnit. Jak je udělat o trošku zdravější a chuťově zajímavější... mám přidat ovesné vločky nebo třeba kukuřičnou mouku? A co takhle pohanku nebo rýži? A proč to vlastně nesmíchat všechno dohromady a nemít tak po ruce úžasnou univerzální směs (nejen) na lívance?

Čoko ovesná kaše

Za okny sníh a na teploměru mínus... hodně. Místo zdravého, lahodného a studeného smoothie s kousky zmrzlého banánu to se snídaní vidím spíš na zdravou, lahodnou a hlavně TEPLOU kaši, ve které ale banán taky chybět nebude :-)

Máslové s čokoládou

Taková sladká vzpomínka na Vánoce, alespoň co do kombinace chutí :-) V téhle podobě se ale pomerančem, máslem a čokoládou vonící sušenky uplatní kdykoli během roku. Stačí si jen najít půl hodiny na jejich přípravu.

Čočková paštika...

nebo taky pomazánka, tapenáda, dip... prostě vynikající mazání na všechno, co se jen namazat dá :-)

Mrkvová kaše

Studené a tmavé zimní ráno bez teplé snídaně? Hrůza! Naše letošní nejoblíbenější verze ovesné kaše je právě tahle – do oranžova zbarvená mrkvovou šťávou, vonící kokosem a melasou. Při pomyšlení na takovouhle laskominu je pak i vstávání o něco příjemnější :-)

Křehké pomerančové sušenky

Slepované cukroví už asi neodmyslitelně patří k českým Vánocům. Tohle je naše letošní verze „lineckého“ a to hned ve dvojím provedení... A protože mezi úklidem, pečením, vařením nedělního oběda a sháněním dárků (To aby toho Ježíšek neměl moc.) a spoustou dalších předvánočních radostí už není moc času na zbyt, jdeme rovnou k věci, tedy k receptu :-)

Slunečnicové máslo a sušenky

Není mi líto peněz vynaložených na jídlo. Raději utratím za dobré a kvalitní suroviny, které přirozeně obsahují spoustu minerálů, vitamínů,...než abych nechávala peníze v lékárně za „dobré a kvalitní“ doplňky stravy... Když se ale dá ušetřit aniž by utrpěla kvalita, jsem pro :-) Ořechová/oříšková másla jsou totiž návyková záležitost a i když si je mixujete doma sami, cena ořechů i oříšků je pořád dost vysoká... takže... jsou tu semínka :-) Slunečnicová patří mezi ta „nejobyčejnější“ a při tom jsou neobyčejně dobrá, zdravá, dají se sehnat prakticky všude a i bio verze stojí v porovnání s ořechy a oříšky jen pár korun.

Proteinové karamelky

Světlá verze Amaranthových kostek... stejně dobrá na chuť, stejně rychlá a jednoduchá na přípravu... Prostě ideální materiál pro malé pomocníky :-)

Melasovníčky

Zas až tak nestojím o dárky pod stromečkem a je mi úplně jedno jestli do Vánoc stihnu umýt okna a vymést pavučiny ze všech koutů... Chci v klidu prožít advent, strávit co nejvíc času s lidmi, které mám ráda, udělat věnec, upéct perníčky,... a taky „melasovníčky“ :-)

 

Pomerančový dortík/buchta...

Recept na tenhle dortík/buchtu/chlebíček už mám připravený od léta. Chtěla jsem psát o tom, jak jsou pomeranče tropické ovoce a jak bychom je tedy i my měli jíst v teplotách, které se těm tropickým blíží (ideálně v létě), ale nějak to nevyšlo :-( Přece jen je spousta tropických a subtropických dobrot u nás spojená se zimou, vánocemi... takový Mikuláš bez pořádné nadílky mandarinek nebo vánoční stůl bez mísy pomerančů, sušených datlí a fíků??? :-) Možná je to jen generační záležitost, ale i kdyby, na kráse tohohle receptu to nic nemění. Upéct ho můžete v zimě, v létě... a chutnat bude jak babičkám tak dětem. Alespoň u nás to tak je :-)

Zeleninový hrnec

Miluju jídla „z jednoho hrnce“. Ty úžasné kombinace různých surovin a jejich specifických chutí, vůní, struktury... mňam :-) A taky se při tomohle způsobu vaření neumaže moc nádobí a vůbec se to vlastně tak nějak celé vaří samo :-)

Karamelová krajka

Do začátku adventu sice ještě nějaký ten den zbývá, ale vzrušené debaty o cukroví už slyším ze všech stran :-) Tady je jedna taková malá inspirace pro milovníky slaného karamelu a koření :-) Nebojte, moc se u toho pečení nenadřete. Nejtěžší bude vydržet nesníst všechny karamelky na posezení :-)

Paprikové krekry

Dokud si nepořídíte sušičku (a teď nemyslím tu na prádlo, ale vlastně je to s ní dost podobné :-)), nemáte pocit, že by vám chyběla. Je přece tolik jiných způsobů jak z „obyčejných“ surovin vykouzlit neobyčejné dobroty. No a když si sušičku pořídíte, tak se vám najednou otevře další dimenze a po prvních nesmělých pokusech najednou zjistíte, že sušíte, sušíte a sušíte... 

Papriková s rozmarýnem

Jak jinak se bránit podzimním chmurům než se lžící v ruce a následně i s plným žaludkem?

Ořechový dortík

Co děláte ve volných chvílích vy? Já dost často vařím, peču, kvasím, suším,... a nebo přemýšlím o tom, co bych uvařila, upekla, zkvasila, usušila... Vždycky mi bylo záhadou co na tom chytání ryb ti rybáři mají. Prosedět celé hodiny u vody, a pak třeba tu chycenou rybu pustit. Blázni :-) Co by asi takový nadšený rybář řekl na to, kolik hodin prostojím u plotny já. A pak se to taky ne vždycky povede, nebo to nevyjde podle představ... Blázen :-) Každý podle svého gusta :-) Tady je výsledek jedné takové volné chvilky. Ořechový dortík, kde základ těsta tvoří fazole a krém je z tofu??? Nezní to divně? Zní. A jak to vlastně chutná? Dobře :-) Jestli  nevěříte, vyzkoušejte.

Domácí pickles- zelný salát

Absolutní základ a absolutní klasika  :-) domácího kvašení... Protože ať se podíváte na jakékoli běžně prodávané kysané/kvašené zelí, najdete na jeho obalu slovíčko pasterizováno. Tohle zaklínadlo zaručí celkem neomezenou dobu trvanlivosti produktu, ale zároveň znamená, že většina toho blahodárného, enzymy a spousta vitamínů, tedy to, kvůli čemi vlastně kvasíme, je dávno fuč. Nezbývá tedy než kvasit doma :-) Ale proč ne? Není na tom celkem nic složitého... jen na poprvé sebrat odvahu a zkusit to :-)

Peanutbutter cookies

Sbírání kaštanů a podzimem zbarveného listí bylo fajn :-) Jenže pak začalo pršet, tak jsme s Ančou běžely co nejrychleji domů a abychom nemyslely na to, že je nám zima, a že jsme jak dvě zmoklé slepice, povídaly jsme si o tom, jak budeme péct sušenky... :-) Americká klasika v našem domácím podání :-)

Lukyho proteinové „tiramisu“

Vlk, na rozdíl od králíka, si na mrkvi asi moc nepochutná. To už spíš na tom králíkovi... A s námi lidmi je to nějak podobně. Každý jsme jiný. Každý máme jiné chutě. Každý potřebujeme jíst trošku něco jiného... a tak, když dělám pro někoho dort, ať už k svátku nebo k narozeninám, přemýšlím nad tím, co tomu člověku udělá radost, co má rád, co mu chutná :-)

Zeleninová s čočkou

Ještě jednou naposledy :-)... další recept na polévku, která zahřeje po těle i na duši :-)

(Óda na) Moca kuličky

a taky na datlovou pastu, protože obojí je absolutně boží. Kuličky jsou pro všechny, kdo mají rádi chuť a vůni dobré kávy ( Ano, přiznávám, je to moje oblíbená droga :-)) a pasta zase pro ty, kdo neradi čistí a myjí mixér nebo robot od zbytků datlí (Ano, přiznávám, jsem na to lenoch :-))

Ze sladkých brambor

Jo jo, je tu podzim... nic proti pouštění draka, ale to sychravo a chladno mě nebavi :-( Tak snad alespoň něco teplého do žaludku, ne? U nás je to „něco“ poslední dobou hlavně o polévkách – rychlých a jednoduchých na přípravu, a přitom výživných a dobrých tak, že se o poslední talíř skoro popereme :-)

Dýňová s vínem

Asi ta nejobyčejnější polévka z dýně, ale proč ne? V jednoduchosti je krása a to, že máte zdravou a dobrou večeři hotovou za půl hodiny taky potěší :-) Kromě lehkosti, se kterou se tahle dobrota dá vykouzlit a jemné sladkokyselé chuti, mě na ní fascinuje ta její barva – slunce na talíři/v misce :-)

Čoko sušenky a čoko krém

To si takhle Anča v sobotu po ránu vzpomněla, že chce péct sušenky. Tak jsme pekly... z toho co nám chutná a z toho co bylo doma :-)

Chia puding

Nejsem si úplně jistá, jestli má tahle gelovitá hmota plná semínek něco společného s pudingem, tak jak si ho pamutuju z dětství, ale jsem si jistá, že mi chutná :-) A asi v tom nebudu sama. Chia puding a chia semínka vůbec jsou v posledních letech dost populární a populární jsou i u nás doma. Díky bohu :-) Dát dohromady zdravou výživnou a dobrou snídani je tak otázka chvilky a ještě je to docela legrace, když vám s tím pomáhají prckové :-)

Palačinkové dobrodružství – pohanka

Ani vlastně nevím kde a jak začít. Palačinky jsou totiž pro mě velké téma. Nejen variabilitou těsta, ale hlavně širokou škálou použití. Nejde tu totiž jen o sladké snídaňové variace (marmeláda, ovoce, jogurt, zmrzlina...) Když je promažete jakoukoli pomazánkou a proložíte zeleninou, najednou je z nich super oběd do krabičky a s náplní typu co dům dal, poslouží úžasně jako lehká a rychlá večeře.

 

Pohankovo-hlívový salát

Chutnala vám posypka na bramborovo-květákový krém? Mně (a všem ostatním u nás doma) ano,  a tak vznikl i tenhle salát :-) Dobrých, jednoduchých a zdravých jídel do krabičky prostě není nikdy dost :-)

Bramborovo-květákový krém

„Aničko, co chceš k večeři?“  „Bramborovou polívku.“ říká Anča bez zaváhání. Nic proti bramboračce, ale po třetí za sebou už ji vařit nechci...Takže to pro tentokrát zkusíme trochu jinak :-)

Oranžové krekry

Ano, milujeme Yes chips. Anča by je mohla baštit pořád. Já jim taky málokdy odolám a Luky? Ten sice takovéhle věci nejí (jak rád říká) ... ale když je doma sám s načatým balením, na nás s Ančou už nezbyde :-( :-) A nebyla bych to já, abych nezkusila nějakou tu domácí verzi... po svém :-)

Červený hummus s pečenou zeleninou

Klasický hummus mi vždycky chutnal, ale nikdy se mi nelíbila ta jeho nevýrazná barva. Ještě, že je během roku pořád tolik zeleniny a bylinek, které se dají k téhle klasice přidat, a kromě krásné barvy sebou přinesou i další chuťový tón :-) Dýně, mrkev, červená řepa, petržel,... stačí si jen vybrat co vám chutná, nebo na jakou barvu máte zrovna chuť :-)

Makové máslo

Prostě jsem to musela zkusit. Z čiré zvědavosti a s nadšením prvních mořeplavců a objevitelů, kteří netušili co je za obzorem čeká... :-)

Mandlová paštika

Není z jater a s kousky mandlí. Je z mandlí a najdete v ní kousky sušených rajčat, brusinek a taky spoustu dalších lahodných a zdravých ingrediencí. Je prostě boží :-)

Mrkvová polévka/mrkvový krém

Anča se zamilovala do polévek, ale vzhledem k tomu, že venku je zase na pár dní pěkné letní počasí, nechce se mi trávit moc času u sporáku... Snažím se tak každodenní vaření udržet v následujícím rytmu: Lehce – Vlastně se to vaří samo. Já jen občas někde něco nakrájím a zamíchám a stihnu i pár dalších věcí okolo. Rychle – „Mami, já chci polívku“ nedokážu poslouchat déle než půl hodiny. Zdravě – Přečtěte si seznam ingrediencí :-) Hravě – To jako, že mi Anča může pomáhat a taky to s nadšením dělá. (Mé nadšení při mytí nádobí po společném vaření už tak velké není:-))

Polévka z cukety

Vždycky se najde (nebo spíš vlastně nenajde) nějaká ta potvora cuketa, která přeroste. Schovaná pod listem, a nebo někde jinde kde na ní není vidět, vyroste do velikosti, kdy se pak za syrova do salátů nebo jako raw špagety k omáčce už prostě nedá použít. Co tedy s ní? Buchta? Cmunda?... a nebo lehká letní polévka?

Pohádkové jáhlové placičky/bochánky...

Asi bychom měli doma s těmi pohádkami trochu brzdit. To že se Anička vidí jako princezna je ok, ale když už to přišlo i na mě :-)... Šehrezádě vždycky zbyla polovina příběhu, aby měla i následující večer co (začít) vyprávět. Byl to od ní nepochybně chytrý tah. Zachránil jí život. Mě z každého vaření taky něco zbyde a život si tím spíš zkomplikuju než zachráním :-) Ale stejně jako Šehrezáda pokračuju s tím co mám dál... Nedávno my zbyly uvařené jáhly a nechtělo se mi z nich dělat ani Jáhloto ani kaše... 

Borůvkové muffiny

A proto, že pořád rostou a je jich dost, tak ještě jeden borůvkový recept :-). No, a kdyby se vám nechtělo do lesa, místo borůvek se dají použít ostružiny, rybíz, maliny,... prostě to, co máte po ruce a co vám chutná :-)

Narozeninový nanukáč

Moje představy o narozeninovém dortu se hodně točí kolem čokolády.Tohle byly ale Anči narozeniny, a tak jsem místo dvířek u trouby otevřela ty od mrazáku. Aničky představy o mlsání jsou totiž dost zmrzlinové a nanukové... 

Borůvkové kostky

Letos je trhání borůvek opravdu zábava. Jednak jich je všude kolem dost (alespoň u nás) a hlavně to baví i Anču. Na rozdíl od loňského roku je totiž už vyšší než borůvčí :-) Chodí po lese s vlastním hrnečkem a sem tam do něj i něco nasbírá – lístečky, šišky, borůvky,... Hlavně, že můžu v klidu sbírat já. Ta monotónní činnost mě uklidňuje a těší a navíc pak můžeme s Ančou upéct i nějakou dobrotu :-)

Zmrzlé mango 3x jinak

Všechny ty jahody, borůvky, maliny, třešně, višně, meruňky, rybíz... jako každý rok je to docela „fuška“ ochutnat, zpracovat a pořádně si užít dary léta :-) A aby toho nebylo málo, kromě těch lokálních dobrot (u dědy na zahradě, v lese a na farmářských trzích) se na mě v obchodě usmívají melouny všech velikostí a barev, banány, limetky, nektarinky, avokáda, manga,... no a není den, kdy by Anča nechtěla nanuk... :-)

Třešňová limonáda

Trochu sladká, trochu nakyslá a trochu voní mateřídouškou. Lehce probiotická a těžce návyková... Jestli už vám docházejí nápady co s letošní úrodou třešní, tohle je taky způsob jak jí zpracovat :-)

Pohanková kaše

Kaše jsou u nás prostě NEJčastější/běžnější/oblíbenější/žádanější snídaně. A tahle patří k těm NEJjednodušším a řekla bych, že i k NEJzdravějším co znám. Nemusí se ani vařit :-)

Bílá čokoláda

Nebo spíš „Kešuláda“, každopádně mlsání pro Lukyho, který nemá rád kakao a mě už nebaví poslouchat proč mu taky někdy neudělám bílou čokoládu, když pro sebe a pro Anču mám v lednici vždycky nějakou tu kakaovou verzi téhle dobroty... Tak jsem udělala :-)

Quinoa nejen do krabičky

Venku je tak krásně, tak proč trávit u sporáku víc času, než je nezbytně nutné? Letní vaření by mělo být rychlé, jednoduché, ale při tom zdravé a dobré :-) A taky je fajn, když se jídlo dá snadno sbalit s sebou na cesty (do práce, na výlet, k vodě,...)

Čočkový salát nejen do krabičky

Nápadů na dobrá výživná a zdravá jídla, která se dají jednoduše sbalit s sebou do práce, do školy, na výlet a nebo k vodě není nikdy dost :-)

Domácí pickles-okurky

Nebo taky rychlokvašky, jak se o nich daleko častěji mluví. Nepočkají sice ve sklepě (rok,dva, tři,...) jako okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu, ale na rozdíl od nich nám zase můžou nabídnout bakterie mléčného kvašení a nějaké ty vitamíny, které by var nepřežily.

Fermentované potraviny jsou (už zase považovány za) zdravé a domácí kvašení je docela legrace. A navíc, rychlokvašky nejen rychle kvasí, ale i jejich příprava na kvašení je docela rychlovka :-) Tak proč je alespoň jednou za sezónu nezkusit?

Jahodová NEzavařenina

Není to marmeláda, není to džem, není to zavařenina a není to ani omáčka, alespoň ne ve smyslu klasického ovocného coulis. Tak co to sakra je? Po misce právě natrhaných jahod, alespoň pro mě, ten nejlepší způsob jak si je vychutnat čerstvé :-) Takže jestli už máte z letošní úrody ve spíži jahodovou marmeládu, v mrazáku zásobu na zimu... zkuste i tuhle dobrotu.

Nebudeme vařit, budeme jen mixovat a taky trochu čekat než nabobtnají chia semínka a psyllium. Ale to čekání nebude dlouhé :-)

Meruňková granola

Z oblohy padají provazy deště a každou chvilku zahřmí, někdy je to daleko a někdy zase zatraceně blízko až nás to vyleká... Pozorujeme s Ančou z okna letní boužku a v troubě se nám peče meruňková granola. Z odpoledne na pískovišti už asi nic nebude, zato ke snídani bude dobrota :-)

Kokosový jogurt

Už jste snědli kvašené ředkvičky a nevíte co se zbylým nálevem? Je to super vyprošťovák při kocovině, ale pokud se zrovna nechystáte flámovat, dá se nálev přecedit a znovu použít na další várku ředkviček, nebo se s jeho pomocí můžete pustit do domácí výroby kokosového jogurtu...???

Ovocný jogurt/puding/krém...nanuk

Někdo má rád snídani na vidličku, někdo jí nejraději srká brčkem, no a u nás je jednoznačně nejoblíbenějším jídelním nástrojem lžička a to nejen u snídaně :-)  Ani tahle dobrota nemusí být jen snídaňová záležitost. V klidu obstojí i jako dopolední/odpolední svačinka nebo jako zdravý dezert.

Ředkvičky – pesto a salát

Dělali jste domácí pickles z ředkviček a je vám líto vyhodit ty krásně zelené listy? Mě taky. Co naplat, bude pesto :-)

Není to taková divočina, jak by se mohlo na první pohled zdát. A jestli jste si někdy utrhli šťovík, sedmikrásku, mladý list pampelišky... a nebo třeba kopřivy do velikonoční nádivky, tak proč nezkusit i ředkvičkové pesto?

Domácí pickles – ředkvičky

„Já nechci ty červený. Ty pálí. Já chci ty růžový.“ vysvětluje mi Anča s vážným výrazem na tváři. Bavíme se o večeři a o ředkvičkách – syrových a... kvašených.

Bramborový salát s koprem

Tenhle salát s majonézou z vařených žloutků a spoustou kopru je způsob jak elegantně zužitkovat zbytky, které se nahromadily v lednici. Dělám ho docela často a už docela dlouho a když nad tím tak přemýšlím, seznam ingrediencí je pokaždé trochu jiný - někdy delší, někdy kratší, prostě co dům dá :-) Základem je, ale majonéza a ta zůstává pořád stejná... stejně dobrá :-)

Kukuřičné krekry

„Kdo si hraje, nezlobí. To se přece dobře ví.“ prozpěvuje si Fanda z Kouzelné školky, který se u nás zabydlel. Něco na tom bude :-) Já si teď kupříkladu hraju s kukuřičnou moukou... Když pominu všechny její neopminutelné nutriční benefity, hlavní důvod je, že ta žlutá, sluníčková barva mě prostě láká :-) Anču zase poslední dobou lákají v obchodech všechny slané mlsky: tyčinky, brambůrky, krekry... což mi nedá, abych nezkusila nějakou tu domácí variaci na dané téma, nebo raději 3 :-)

Mandlové mléko

Beru v obchodě do ruky krabici mandlového mléka. Jednou za čas mě totiž přepadne pocit, že bych si mohla zjednodušit život. Nemyslet na to, že když chci mandlové mléko ráno k snídani musím ty mandle den předem namočit... Taky se mi vybaví jak mi Anča pomáhá a jak budu uklízet nejen po sobě, ale i po ní :-) Pak si ale přečtu podezřele dlouhé složení výrobku, kde jsou slova, o kterých ani nechci vědět co znamenají. Podívám se na cenu. Krabici vrátím a jdu namočit mandle :-)

Jarní jahelník, rebarbora a jahody

Sobotní snídaně nebo nedělní moučník? Každopádně celkem rychlá a zdravá dobrota :-) a to v doprovodu dvou jarních chutí - rebarbory a jahod. 

Amaranthové kostky

S přibývajícím hezkým počasím ubývá chuť trávit tolik času u trouby a u sporáku. Jenže chuť na sladké tu pořád je :-)

Datlové karamelky

Nedávno se mi dostala do ruky cereální tyčinka New Bar červená řepa. Seznam použitých surovin a hlavně jeho délka mě moc nenadchnul, ale ta myšlenka, použít červenou řepu, se mi líbila. No nic... uděláme domácí :-)

Medvědí česnek a zase jedno jáhloto

Medvědí česnek a dobroty z něj už pár let patří mezi jarní klasiku. Díky bohu :-) Jeho oblíbenost ho dostala až na farmářské trhy, kde je v sezóně celkem běžně k dostání. Díky bohu :-) Loni jsme totiž s Ančou kvůli téhle úžasné bylince proběhaly lužní lesy v širokém dalekém okolí a nenašly ani lísteček. Né, že  by to nebyly zajímavé a přínosné procházky, ale ten medvěďák jsme musely nakonec koupit :-)

Jáhloto s kozím sýrem

Tak dlouho nám ležel v lednici a čekal na nějakou tu „zvláštní“ příležitost, až bylo třeba ho rychle sníst... Čersvý kozí sýr je prostě lahůdka a v jednoduchosti je krása, takže tady je jeden super jednoduchý recept :-)

Jáhlová kaše/Jáhlový puding

Nevíte co se zbytkem jáhel od oběda? Tahle dobrůtka rozhodně stojí za vyzkoušení :-)

Datlové kuličky 100x jinak

Moje nová láska se jmenuje datlová pasta :-) Ta lehkost, jednoduchost a rychlost, se kterou se z ní dají vykouzlit úžasné dobroty... A to, že ty dobroty jsou i úžasně zdravé snad už ani nemusím říkat :-)

Pesto ze sušených rajčat

Když máte v lednici skleničku tohohle zázraku, vykouzlit úžasný oběd, večeři, svačinku... je otázka jen několika minut ...a pár dalších ingrediencí :-)

Blondies/Ořechové muffiny

Blonďatá verze fazolových brownies :-) Voní vanilkou, tak jako klasické blondies, a uvnitř zůstanou i po upečení krásně vláčné, tak jako klasické blondies :-) Pokud vám, ale tahle konzistence nesedne, zkuste je přidáním pár dalších ingrediencí proměnit na muffiny. Těžko říct, která varianta je lepší :-)

Teffové sušenky

Prostě jsme si s Ančou koupily další razítka a musely je hned vyzkoušet :-) No a já si ještě k tomu koupila tmavou teffovou mouku...

Hlívový "guláš"

Miluju houbaření. No, po pravdě řečeno, miluju chození po lese... Spousta ušlých kilometrů a spousta hodin strávených na čerstvém vzduchu... houby jsou spíš takový bonus. Těch pár kousků na usušení, aby bylo co v zimě do bramboračky, se vždycky nějak najde, a tak přenechávám to opravdové houbaření těm opravdu zapáleným houbařům. A když chci přece jen uvařit něco z hub, zamířím do nejbližšího marketu a z chladícího boxu vylovím balíček hlívy ústřičné :-). Vlastně né já, ale Anča. Ta poslední dobou nakupuje za mě a já se až nestačím divit, co všechno se jí líbí a co všechno nám namixuje do nákupního košíku :-)

Špagetové karbanátky a dvě kaše

Tedy abychom si rozuměli, karbanátky ze špagetové dýně, která mi už pár měsíců leží ve spižírně a já né a né něco kloudného z ní uvařit...

Sedmikráskové rizoto

Né, že by hlavní ingrediencí byly sedmikrásky, ale jiný název mě nenapadá. Všechno ostatní je tak nějak moc popisné a vůbec to nevystihuje lehkost a krásu tohohle jídla :-)

Sezamovo-čokoládové sušenky

Měly být z burákového másla a promazané marmeládou... Domácí burákové máslo snědl Luky a marmeláda zmizela v palačinkách. Ale rychlost, kterou tyhle sušenky ubývají z krabičky mě přesvědčila o tom, že všechno je tak, jak má být. A peanut butter cookies holt budou až někdy příště :-)

Pohanková granola nejen s hruškami

Pro nadšené sušiče. Ale pokud nemáte sušičku, nevěšte hlavu a klidně čtěte dál. Tahle super zdravá dobrůtka se dá i upéct v troubě.

Hummus z bílých fazolí

a ještě k tomu s koriandrem a s tahini, nebo taky  bez ní :-) No prostě čtěte dál a při dalším nákupu si nezapomeňte přihodit do košíku bílé fazole.

Garam masala

V jednom z obchůdků, kam chodíme nakupovat zdravější dobroty, je obrovská police plná koření, bylinek a čajových směsí. Anča ráda zkoumá ty krásně barevné krabičky a já ráda přemýšlím co s jejich voňavým obsahem. Většinou neodejdeme s prázdnou. Nedávno jsme si přinesly domů právě tuhle indickou směs, ale co s ní?

Sezamové sušenky

Je pochmurné zimní odpoledne a mě už nebaví hrát si s modelínkou. Nechávám v tom Anču samotnou a jdu si hrát po svém... Těžko říct, jestli jsou tyhle sušenky spíš sezamové, ovesné a nebo jablečné. Zkuste a posuďte sami :-)

Hrachovka s hlívou

Polévek není v zimě nikdy dost :-) Tahle je jednoduchá, zdravá, sytá a dobrá, ale musíte si vzpomenout den předem a namočit si hrách.

Brownies/Čokoládová pěna

Moc nad tím nepřemýšlejte a prostě je upečte. A hlavně nikomu neprozraďte z čeho jsou, dokud vám je nepochválí :-)

Pomerančová "marmeláda"

Tohle pomerančové mazání sice není klasická marmeláda jako třeba ty od Blanky Milfaitové, ale troufnu si říct, že vám to nebude vadit, až ji ochutnáte. Voňavá, slaďounká a přitom zdravá a bez přidaného cukru... U nás doma absolutní favorit.

Mamča:           „Andulko, dáš si palačinky?“

Anča:              „S marmeládkou?“

Mamča:           „Ano.“

Anča:              „Jo.“

Kokosové máslo

Ta chuť mě absolutně ohromila. Stejně jako mě ohromila jednoduchost a rychlost přípravy a taky rozdíl v ceně mezi doma vyrobeným a koupeným. Posuďte sami...

Carrot cake

Jestli jste si jako malí rádi hráli s modelínou nebo s moduritem, je tenhle recept přesně pro Vás :-) A troubu nechte klidně vypnutou. Kombinace zimních zahřívacích potravin jako jsou mrkev, pohanka i skořice a troška té exotiky v podobě pomeranče a kokosu je dohromady prostě boží :-)

Tak trochu budapešťská

Nevíte co si namazat na Oatcakes? Zkuste třeba tuhle variantu budapešťské pomazánky ;-)

Perníčkoví trufflíci

Nestihli jste o Vánocích sníst všechno cukroví? U nás zbyly nějaké ty perníčky. Né, že by nebyly dobré, ale bylo jich prostě moooooc. Recept na pohankové bezlephové perníčky se totiž neobešel bez experimentování a vylaďování a chvilku mi trvalo než jsem se propekla k té finální podobě, se kterou jsem byla spokojená. Aspoň si teď máme s Ančou, kromě modelínky, s čím hrát :-)

Skotské Oatcakes

Národní klasika, něco jako u nás knedlík :-). Co domácnost, to trochu jiný recept, ať už složením nebo způsobem přípravy (Něco jako u nás knedlík:-)). Každopádně ty domácí jsou nejlepší, i když musím přiznat, že u Marks and Spencer se dají sehnat docela dobré. Než bych, ale oblékla sebe, Anču a vydala se na cestu, tak raději zapnu troubu a vyndám ze spižírny vločky ...

Pohankové perníčky

Ale taky tak trochu rýžové, medové..... úžasně voňavé, hned po upečení měkoučké, bezlepkové a hlavně vánoční. A pokud jste na zdobení šikovnější než já, tak i krásné :-)

Vanilkové rohlíčky

Není to nutnost, ale zvědavost :-) Půjde to vůbec? Bude to dobré? Letos peču vánoční cukroví bez lepku a jak se ukázalo, možností je spousta a to i bez použití hotových bezlepkových směsí mouky. Tohle je jedna z nich.

Babonová polífka – Bramboračka

Jak jinak začít s pečením vánočního cukroví, než že si uvaříte něco naprosto jiného :-) Při tom všem ochutnávání  rozlomených rohlíčků a jiných, né úplně povedených kousků, krémů, marmelád, oříšků..... mám vždycky největší chuť na polévku. Tahle je rychlá, jednoduchá, plná chutí i barev a stejně dobrá ohřátá jako zrovna uvařená.

Konopní trufflíci

Olíznout prst a nalepit na něj co nejvíc konopných semínek...tak tohle dost baví Anču. A mě zase docela baví vymýšlet co s tím zbytkem načatého balení. Tady je jedna taková zhmotněná myšlenka :-)

Hruškové Anča`s Bars

Něco sladkého malého zdravého :-) Něco co se dá vykouzlit během pár minut s minimálním úsilím a maximálním efektem… Tentokrát jsem ze spižírny vytáhla sušené hrušky a samozřejmě ještě pár dalších dobrot.

Mrkvánky

Super sváča jen tak do ruky, a nebo taky parádní oběd, když k nim na talíř přidáte pár dalších dobrot.

Cizrna alla bolognese

Dlouho jsem si myslela, že za úžasnou chuť ragú alla bolognese může hlavně maso. Posledních pár let se ale přikláním spíš k názoru, že tahle omáčka je o bylinkách, zelenině, vínu a jejich kvalitě :-) Zkuste a uvidíte. Anča se po ní může utlouct :-)

Švestkové Anča`s Bars

Další variace na téma energetické raw tyčinky. Minule byly jablečné, dnes jsou to švestky a mák. Prostě super podzimní kombinace :-) 

Jablečné Anča`s Bars

Ať vezmete do ruky jakoukoli Lifebar, Rawenergy... vždycky se na zadní straně dočtete, že hlavní složkou téhle super pochoutky jsou datle. Nic proti datlím. Jsou absoltně božské, jak čerstvé, tak sušené, malé, velké, iránské, izraelské..., ale existuje i jiné ovoce, tak proč mu nedat šanci :-)

Konopná čokoláda

Nebudu zabíhat do podrobností... prostě máme doma 2,5kg pixlu konopného proteinu a datum spotřeby uvedené na obalu se nezadržitelně blíží. Tenhle zelený zázrak vysoké kvality a stejně  vysoké ceny tak teď přidávám skoro do všeho. Připletl se i do čokolády a jak se ukázalo, nic není náhoda. Čokoláda s konopným proteinem a konopným semínkem jde, na rozdíl od samotného proteinu, na odbyt :-)

Ovesná kaše

Rána už začínají být pořádně chladná, brr :-( Tady pomůže jedině teplá snídaně. U nás to bývá nejčastěji kaše; rýžová, jahelná, pohanková nebo třeba ovesná... Momentálně nejoblíbenější verze té ovesné je tahle.

Hummus s pečenou dýní

Anča miluje kuličky, jak říká cizrně, a pečenou dýni. No a tak se mi jednoho dne sešlo v lednici něco málo zbytků od obojího...

Ovesné sušenky

Nejsem si úplně jistá jestli jsou tyhle sušenky pro Anču zajímavé kvůli chuti a nebo kvůli tomu, že se s nimi dá tak dobře hrát. Rozdrobit každou z nich na co nejmenší kousky a smíchat ji s jogurtem, tahini a medem se zdá být dost dobrá zábava...už to dělám taky. Je to vážně dobré :-)

Horké švestky

Nic, co byste zavřeli pod víčko a schovali do špajzu na horší časy. Tahle švestková rozvařenina je nejlepší ještě vlažná, ale v lednici pár dní taky vydrží. Tedy když to vydržíte vy :-)

Rajská rajská

Absolutní klasika z rajských jablíček, která má celkem univerzální použití. Ať už z ní, ale uděláte omáčku na těstoviny, nebo sugo na pizzu nebo jí použijete k zapékání, či do ní zamícháte jinou zeleninu..... vždycky bude rajská :-) Na těch rajčatech prostě něco je :-)

Tvarohový koláč

„Aninka peče koláč.“ říká s úsměvem na tváři a tyčákem v ruce Anča, aneb další úžasně jednoduchý recept a sólo pro tyčový mixér.

Vaječno-tvarohová pomazánka

Anča miluje vajíčka a taky dost ráda mačká tlačítko „turbo“ na našem tyčovém mixéru, což v případě této pomazánky neznamená jen dobrou svačinku, ale i dobrou zábavu :-)

Peanut butter, Pindakaas,...

Burákové máslo buď milujete, a nebo nechápete, co na něm ti druzí vidí... No a já nechápu, že jsem ho nezačala doma dělat už dřív :-)

Čokoláda

Tohle není svašinka pro Anču, ale pro mě, pro mamču. To abych s úsměvem zvládla všechny ty svačinky a všechno ostatní nejen kolem Anči :-)

Glazovaná mrkev

Syrová zelenina Anče moc nejede a mixované zeleninové příkrmy jí taky nikdy nechutnaly, ale když se dá kousek pečené dýně, mrkve nebo cukety vzít do ruky, je nadšená. Labužnicky si užívá každé sousto, a když má před sebou už jen prázdný talíř, většinou se ozve: „Mami ještě.“ Co víc si přát :-)

Čokoládová kaše

„Mámóóó, kašu!“ volá Anča vedle z pokoje, kde sleduje Mášu, která chce kaši. Příklady prostě táhnou:-) Ale proč ne... Naše rýžová klasika, tentokrát bez kardamomu, zato s kakaem a banánem.

Zelený petrželkový hummus

Anča miluje cizrnu. Mám ji tak často navařenou v lednici na pár dní dopředu a pak už  jen přidávám do všech ostatních jídel, a nebo ji Anča baští samotnou, kuličku po kuličce a labužnicky u toho pomlaskává... Momentálně mám v lednici taky několik skleniček s pestem z různých bylinek a oříšků a jelikož jsem minule psala, že přidáním pesta k čemukoli a do čehokoli se nedá nic zkazit, tady je jeden příklad za všechny.

Petrželkové pesto s kešu oříšky

Začalo to už před pár lety a každý rok je to horší a horší.... Pestománie. Na jaře, když je bylinek a natí ještě po málu, rozmixuju do pesta snad všechno zelené co se mi dostane do ruky a i přes „divokost“ některých kombinaci je výsledek většinou dost k sežrání:-). S přibývajícím hezkým počasím a dozrávající úrodou už jsem vybíravější a tíhnu ke klasice jako je petrželka, koriandr, bazalka... A letos nás Anča naučila jíst kešu. Ta jejich jemná, lehce nasládlá chuť je v kombinaci s bylinkami prostě dokonalá.

Datlové Anča's Bars

Všechny ořechy, oříšky, semínka a různé druhy sušeného ovoce které se zatím Anče dostay do ruky a do pusy jí moc chutnaly. A tak, když si chystáme svačinku na nějakou delší procházku nebo kratší výlet, je nejlepší smíchat nějaké ty sušené plody co jsou zrovna doma, dát je do uzavíratelné krabičky a vzít s sebou. No a když je na přípravu svačinky víc času a chuť něco vyrábět...... Tyhle energetické tyčky jsou jednou z domácích variant ve stylu klasických amerických Larabars, nebo u nás prodávaných Lifebars, Rawenergy...

Pohanková granola

Nový přírůstek do naší rodiny se jmenuje Excalibur 4500. Rozměry v cm jsou 20x42x48, váha 7,25 kg, výkon motoru 400 Watt, 5 sušících táců... no prostě láska na první pohled a vzhledem k pořizovací ceně snad i na celý život:-). Moje přemítání ohledně jídla se tak teď většinou stočí k otázce Sušit nebo nesušit? A nebo jejím variantám A dalo by se to usušit? Co bych tak ještě mohla usušit?.....Proto i následující recept je sušený a né pečený jak by se od granoly dalo čekat.

Mango

Anče se v obchodě tak moc líbilo, že nechtěla odejít bez něj. A já ho vlastně ještě nikdy neochutnala. A proto, že lokálního sezónního ovoce ještě není moc, jsem ráda i za to, které je lokální a sezónní někde jinde a já si ho můžu u nás koupit. A jak jsem tak po cestě domů přemýšlela co s tím mangem provedu......No prostě je tu zase recept na kaši :-) Opět kokosová, tentokrát ale ve větším množství. Bylo nás totiž u stolu víc. A zapomněla jsem si večer namočit kešu oříšky, tak jsem je nahradila mandlovým máslem. Nikdo si nestěžoval.

Kokosová kaše pro horké dny

Minule jsme psala recept na základní rýžovou kaši, a že se dá různě obměňovat. Tady je varianta s kokosovým mlékem. Jinak kokosové mléko je u nás doma docela novinka. První plechovka zmizela během půl hodinky po otevření za pomoci dvou lžiček. Tu druhou jsem stihla „zachránit“ pro kaši.

Naše rýžová snídaňová kaše

Anču zajímá hlavně to, co mají na talíři ostatní, a tak snídáme všichni kaši.... Momentálně nejčastěji tuhle. Základní verze se dá různě pozměnit podle toho co je zrovna doma a podle toho kdo má na co chuť a většinou jí, i v rámci jedné snídaně, každý jíme dochucenou trochu jinak...to aby to Anča měla pestřejší, když od každého ochutnává.