Polévka z cukety

Vždycky se najde (nebo spíš vlastně nenajde) nějaká ta potvora cuketa, která přeroste. Schovaná pod listem, a nebo někde jinde kde na ní není vidět, vyroste do velikosti, kdy se pak za syrova do salátů nebo jako raw špagety k omáčce už prostě nedá použít. Co tedy s ní? Buchta? Cmunda?... a nebo lehká letní polévka?

Připravila a zapsala Eva, 11.08.2016


Suroviny a příprava

  • 1 větší cuketa cca 500 g hmoty po oloupání a vydlabání semínek
  • 2 cibule
  • 1 vrchovatá lžička tmavého třtinového cukru
  • 3 lžíce za studena lisovaného olivového oleje/(přepuštěného)másla
  • sušený tymián/dobbromysl/rozmarýn nebo směs všech tří bylinek popřípadě jakékoli další, které máte po ruce
  • 100 g jakýchkoli bílých fazolí v suchém stavu nebo plechovka sterilovaných
  • 0,5 l slabšího zeleninového vývaru nebo stejné množství vody + 1 lžíce sypkého zeleninového bujónu
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Fazole namočíme cca na 12 hodin do dostatečného množství vody. Délka namáčení závisí na druhu (velikosti) fazolí a je většinou uvedená na obalu, ve kterém si je přineseme domů. Fazole slijeme, propláchneme a znovu zalijeme vodou. Přidáme snítku tymiánu nebo jeden bobkový list a uvaříme doměkka.

Oloupanou a pokrájenou cibuli osmahneme na olivovém oleji/másle dosklovata. Přisypeme cukr a mícháme dokud nezkaramelizuje. Pak přidáme koření, na kusy nakrájenou cuketu a nějakou tu sůl a ještě chvilku vymícháváme. Přihodíme fazole i s troškou vody, ve které se vařily, nebo když jste se rozhodli pro plechovkouvou verzi, vyklopíme do hrnce celou plechovku včetně nálevu. Přilijeme vývar a vaříme dokud nejsou cuketa a cibule měkké. Netrvá to moc dlouho, 15 minut by mělo stačit.

Necháme trochu pochladnout a rozmixujeme na hladký krém. Doladíme octem, solí a čerstvě mletým pepřem.

Jestli máte doma 1 decku dobrého bílého vína, a není vám jí líto do vaření, víno se dá použít na dochucení polévky místo octa, jen je třeba jej přidat o něco dřív, a to hned jak osmahneme cuketu. A taky je dobré při přidání vína ubrat trochu vývaru. Ostatně na množství použitých tekutin závisí i výsledná hustota polévky a přidávat vodu vývar nebo víno je rozhodně jednodušší než je ubírat :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné