Pohádkové jáhlové placičky/bochánky...

Asi bychom měli doma s těmi pohádkami trochu brzdit. To že se Anička vidí jako princezna je ok, ale když už to přišlo i na mě :-)... Šehrezádě vždycky zbyla polovina příběhu, aby měla i následující večer co (začít) vyprávět. Byl to od ní nepochybně chytrý tah. Zachránil jí život. Mě z každého vaření taky něco zbyde a život si tím spíš zkomplikuju než zachráním :-) Ale stejně jako Šehrezáda pokračuju s tím co mám dál... Nedávno my zbyly uvařené jáhly a nechtělo se mi z nich dělat ani Jáhloto ani kaše... 

Připravila a zapsala Eva, 06.08.2016


Suroviny a příprava

  • 200 g vařených jáhel
  • 1 středně velká cuketa cca 300 g
  • 6 lžic cizrnové/hrachové mouky
  • 2 lžíce pomletého lněného semínka
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 stroužek utřeného/prolisovaného česneku
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • Šťáva z poloviny citrónu
  • 1 lžíce olivového za studena lisovaného oleje
  • 2 lžičky medu
  • Kapary/pokrájené olivy/ na kousky nakrájená sušená rajčata

Vařené jáhly rozdrobíme do mísy. Na hrubém struhadle přistrouháme cuketu (ty menší, domácí a bio netřeba loupat), přidáme i všechny ostatní ingredience a pořádně promícháme. Hmotu necháme alspoň 20 minut odstát. Cuketa mezitím pustí vodu a cizrnová/hrachová mouka a lněné smínko jí do sebe zase natáhnou. Prostě všechno se krásně prolne a to jak co do konzistence tak do chuti.

Třeba i obyčejnou lžící, nicméně mě se nejvíc osvědčila ta na zmrzlinu, tvarujeme jednotlivé bochánky na plech vyložený pečícím papírem. Hmota je docela řídká, což je v pořádku, jen se toho nelekněte. Pokud by vám případala opravdu hodně řídká (záleží na cuketě), dá se samozřejmě na zahuštění přisypat cizrnová/hrachová mouka, ale nenechte se tím přisypáváním moc unést. Čím víc mouky přidáte, tím tužší budou bochánky po upečení.

V troubě předehřáté na 180°C (horkovzduch) pečeme bochánky dokud na povrchu krásně nezezlátnou. Přesný čas záleží na troubě. Té mojí to trvalo půl hodiny.

Podáváme s tím, co nám chutná :-) U nás to byl dip z okurky a smetanového sýra – polovina salátové okurky nastrouhaná nahrubo  smíchaná s jednou Matyldou, troškou soli a čerstvě mletého bílého pepře. Mňam :-)

Pro případ, že jste nikdy nevařili jáhly:

Jáhly spaříme horkou vodou a ještě propláchneme studenou. Na jeden díl jáhel přidáme dva díly vody a nějakou tu sůl a pod pokličkou vaříme dokud se skoro všechna voda nevyvaří. Vypneme přívod tepla a necháme ještě tak 15 minut dojít. Hotovo :-)

No, a kdyby vám zbyla uvařená quinoa, jakákoli rýže, nebo pohankové krupky, nebála bych se je použít místo jáhel.

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné