Medvědí krekry

Udělaly(i)  jste z něj pesto? Máte ho v mrazáku? Posledních pár dní (týdnů) ho přidáváte prakticky do všeho, co vaříte? A ještě pořád přemýšlíte kam s ním? Medvědí česnek je prostě úžasný, ale jeho sezóna není nekonečná, a tak je třeba tu chvilku kdy roste maximálně užít a využít. Já letos vsadila na sušení a na krekry a jak se zdá, nebyl to špatný nápad :-) Barevně sice tyhle krekříky nejsou tak pěkné jako jejich paprikoví kamarádi, ale chuťově... jsou stejně k sežrání :-)

Připravila a zapsala Eva, 02.04.2017


Suroviny a příprava

  • 200 g naklíčených mungo fazolek
  • 200 g naklíčené cizrny
  • 200 g slunečnicových semínek
  • 250 g lněných semínek
  • 100 g medvědího česneku
  • 2 lžíce shoyu/tamari omáčky
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 4 lžíce lahůdkového droždí

Klíčky jsou domácí, ale pokud netrváte na bio kvalitě, dají se už celkem běžně i koupit. Slunečnici namočíme na několik hodin do dostatečného množství vody. Pak vodu slijeme a semínka propláchneme. Namočíme i len, ale tady stačí tak půl hodinka a vody cca dvojnásobné množství, co semínek. Všechny ingredience, až na ten len, rozmixujeme na hladkou kaši. Kdyby byla hmota moc hustá a špatně se mixovala, přidáme nějakou tu vodu. Na konec přimícháme i gel z lněných semínek, promícháme a rovnoměrně rozprostřeme v tenké vrstvě na sušící pláty. Sušíme při cca 42°C dokud nejsou pláty křupavé, což trvá minimálně 12 hodin, ale klidně i déle. Záleží na tloušťce. Usušené pláty rozlámeme na krekříky, které skadujeme v suchu a temnu.

Sušit se dá i v troubě na nejnižší teplotu a při pěkném počasí dosušovat nebo dokonce i sušit na okně nebo za oknem – prostě tam kde je teplo a sluníčko. Špatně se pak ale hlídá teplota sušení a těch kritických 42 °C pro zachování raw kvality krekrů. Dobré jsou ale i tak :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné