Mandlová paštika

Není z jater a s kousky mandlí. Je z mandlí a najdete v ní kousky sušených rajčat, brusinek a taky spoustu dalších lahodných a zdravých ingrediencí. Je prostě boží :-)

Připravila a zapsala Eva, 17.08.2016


Suroviny a příprava

  • 200 g sladkých mandlí
  • 100 g sušených rajčat (NE v oleji)
  • 50 g sušených brusinek
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • ½ lžičky sušené dobromysli
  • 1 lžička jablečného octa
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • Kapary/olivy/brusinky

Mandle přes noc namočíme do dostatečného množství vody. Rajčata a brusinky sesypeme do jedné misky a taky zalijeme vodou, ale jen cca na dvě hodiny a tak, aby všechno bylo těsně pod hladinou. Mandle propláchneme studenou vodou a dáme do mixovací nádoby. Přidáme i rajčata s brusinkami včetně části vody, ve které se namáčely. Zbytek vody si necháme stranou, to kdyby bylo třeba trochu rozředit paštiku. Přidáme i koření, ocet, olej a utřený/prolisovaný stroužek česneku a zapneme mixér. Během mixování párkrát zastavíme a seškrábneme to, co se přilepí ke stěnám.... Když je konzistence moc hutná, přidáme ještě trochu vody z namáčení rajčat a brusinek. Nakonec můžeme ještě přidat kapary, na kousky pokrájené olivy nebo posekané sušené brusinky, a nebo cokoli dalšího, co vám k tomu chuťově sedne. Každý jsme jiný :-)

Na rozdíl od pesta ze sušených rajčat, vydrží mandlová paštika v lednici jen asi tak týden. Přece jen je v ní oproti pestu dost vody.

A ješte bych se chtěla přimluvit za kvalitu sušených rajčat. Bio varianta nebývá kupodivu dražší než standart, ale zato je bez přidaných chemikálií při pěstování a oxidu siřičitého při sušení a skladování. No a podobné je to i s brusinkami, ale tady je znatelný rozdíl v ceně :-( A u brusinek si můžete vybrat i mezi verzí doslazenou bílým cukrem a nebo jablečným koncentrátem, tedy koncentrovanou jablečnou šťávou, která je určitě přirozenější  a o něco zdravější způsob slazení.

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné