Makové máslo

Prostě jsem to musela zkusit. Z čiré zvědavosti a s nadšením prvních mořeplavců a objevitelů, kteří netušili co je za obzorem čeká... :-)

Připravila a zapsala Eva, 25.08.2016


Suroviny a příprava

Tahini, pasta ze sezamových semínek, je už pěkně dlouho nedílnou součástí jídelníčku zemí Středního východu, části Středozemí, Asie i Afriky. Není se co divit. Když pomineme její všestranné využití při přípravě sladkých i slaných jídel a jedinečnou chuť, je tu i spousta vitamínů skupiny B, vitamín E, minerály a stopové prvky jako železo, fosfor, draslík, zinek,... kvalitní rostlinné bílkoviny, tuky, moře vápníku...

No a proč by se dobrota podobná Tahini nedala udělat i z našeho máku, když mák a sezam k sobě mají tak blízko a to jak chutí, tak obsahem živin, a tedy i svým působením na lidský organismus? Jestli, stejně jako já, milujete makové nádivky, náplně a posypky a jste přesvědčení, že Český Honza si vyrazil do světa a v ranečku měl buchty s mákem, určitě zkuste i makové máslo :-)

 

  • 300 g modrého máku
  • 1 lžíce  Rapadury nebo jiného kvalitního třtinového cukru
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžičky mleté skořice
  • Za studena lisovaný makový/sezamový olej

Mák několikrát pořádně propláchneme a necháme okapat. Dáme do pánve s co nejširším dnem a na středním plameni a za občasného promíchávání sušíme dokud se z mokrého, tmavě modrého máku nestane zase ten krásně světlý, modrošedý. A pak zahříváme dál. Teď už to není sušení, ale pražení. Ještě tak dalších 5 až 10 minut mícháme až se mák rozvoní  po kuchyni. Vypneme přívod tepla a necháme vychladnout.

Mák, sůl, cukr i skořici dáme do VÝKONNÉHO mixéru/SILNÉHO robotu a přidáme i pár lžic makového/sezamového oleje pro snadnější začátek mixování. Během mixování párkrát zastavíme motor a seškrábneme stěrkou makovou hmotu ze stěn mixovací nádoby. Hotové máslo přendáme do sklenice a necháme vychladnout. Zavřeme pod víčko a skladujeme v lednici.

Opražením máku se jednak zvýrazní jeho chuť a taky, a to hlavně, se dost usnadní mixování. Raw verzi makového másla jsem ještě neměla odvahu vyzkoušet. Když jsem to totiž zkusila u tahini, výsledek mě úplně nenadchnul :-(

Pokud nemáte silný mixér/robot, asi bych se do tohoto dobrodružství nepouštěla. Nebo bych alternativně zkusila opražený mák prohnat klasickým mlýnkem (na mák) a pak až trochu pomixovat s ostatními ingrediencemi.

Co se týče možností použití makového másla, zatím jsem toho nestihla moc vyzkoušet. Vždycky tak rychle zmizí... :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné