Jarní hummus

Jarní hlavně kvůli té úžasně zelené barvě, za kterou může hrášek. Za neuvěřitelně krémovitou konzistenci zase můžou bílé fazole, místo častěji používané cizrny, a ta vůně, to je máta... a nebo třeba bazalka, když se rozhodnete pro ní :-)

Připravila a zapsala Eva, 25.03.2017


Suroviny a příprava

  • 200 g jakýchkoli bílých fazolí v suchém stavu nebo 2 plechovky sterilovaných
  • 250 g mraženého nebo čerstvého zeleného hrášku
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • Šťáva z 1 chemicky neošetřeného citrónu
  • 2 vrchovaté lžíce lahůdkového droždí
  • 4-6 lžic neochucené tahini pasty
  • 2-4 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžíce umeocta nebo jedna zarovnaná lžička soli
  • Velká hrst listů máty ... bazalky nebo třeba medvědího česneku...

Fazole namočíme na několik hodin do dostatečného množství vody. Délka namáčení se řídí velikostí fazolí a většinou je uvedená i na obalu. Pak fazole slijeme, propláchneme a dáme vařit s novou vodou a třeba i s bobkovým listem nebo kouskem řasy. Když jsou fazole měkké, slijeme z nich zbylý vývar a oboje necháme vychladnout. V případě plechovkové varianty stačí jen to finální slití, ale nálev také nevyléváme. Bude se hodit na zředění hummusu. Mražený hrášek 2-3 minuty povaříme, slijeme a také necháme vychladnout. S čerstvým hráškem není třeba dělat vůbec nic. A jen pro pořádek, sterilovaný hrášek se do tohoto receptu nehodí. Chuťově je sice fajn, ale barva nic moc :-( Všechny ingredience sesypeme a slijeme dohromady a rozmixujeme do hladka. V případě potřeby přidáme část vývaru/nálevu z fazolí a dochutíme podle představ.

Dobrou chuť a krásné jarní dny všem :-)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné