Jáhloto s kozím sýrem

Tak dlouho nám ležel v lednici a čekal na nějakou tu „zvláštní“ příležitost, až bylo třeba ho rychle sníst... Čersvý kozí sýr je prostě lahůdka a v jednoduchosti je krása, takže tady je jeden super jednoduchý recept :-)

Připravila a zapsala Eva, 16.04.2016


Suroviny a příprava

  • 150g jáhel v suchém stavu
  •  ½ lžičky soli
  • 4 stroužky česneku
  • Svazek čerstvého špenátu
  • 150g čerstvého kozího sýra
  • Pepř
  • Sůl
  • Olivový olej/máslo (přepuštěné)
  • 100g zelené drobnozrnné čočky (le puy) v suchém stavu
  • Snítka tymiánu/1 bobkový list

Jednou za pár dní uvařím větší množství nějaké té luštěniny a taky nějakého toho zrní. Každodenní jídla pak často vznikají v rekordním čase smícháním těchhle dvou surovin a toho, co mi v obchodě nebo na trhu zrovna padne do ruky :-) Takže pokud nemáte v lednici navařené jáhly a drobnozrnnou zelenou čočku, je třeba začít od začátku a trochu s předstihem, ale i tak je to rychlovka.

Jáhly spaříme vařící vodou. Ještě propláchneme studenou a necháme okapat. Dáme do hrnce. Přidáme dvojnásobné množství vody a sůl a přiklopené pokličkou přivedeme k varu. Stáhneme přívod tepla a necháme bublat dokud se nevyvaří skoro všechna voda. Pak vypneme plotýnku a stále pod pokličkou necháme dojít. Po 15 minutách budou jáhly měkké a sypké.

Mezi tím propláchneme čočku a dáme jí vařit spolu s tymiánem/bobkovým listem do dostatečného množství vody. Po 15 až 20 minutách by měla být tak akorát na skus. Slijeme přebytečnou vodu, vyndáme tymián/bobkový list, znovu propláchneme a necháme vychladnout a okapat.

V hluboké pánvi rozehřejeme pár lžic dobrého olivového oleje/másla. Přidáme utřený/prolisovaný česnek a chvilku opékáme. Přihodíme propláchnuté osušené a na proužky pokrájené špenátové listy, osolíme a za stálého míchání je necháme trochu povadnout. Přidáme kozí sýr a pár lžic vody. Mícháme dokud se v pánvi nevytvoří hustá omáčka. Přisypeme jáhly a čočku. Znovu promícháme a pokud je ještě třeba, tak dosolíme.

Nad každou porcí párkrát otočíme mlýnek s pepřem a pokapeme/polijeme :-) jí olivovým olejem.

Pokud se rozhodnete místo vzrostlého špenátu s tužšími listy a stonky použít křehkou baby verzi, přidejte ho až nakonec spolu s jáhlami a čočkou. Tepelná úprava by tu byla na škodu.

A kdyby vám náhodou kozí sýr nevoněl, zkuste ho nahradit kravským ekvivalentem – Lučina/Matylda (Bio)

Komentáře

* Údaje označené hvězdičkou jsou povinné